Tvingade tolvårig pojke till samlag

22-åring åtalas för övergrepp på 16 pojkar

NYHETER

En 22-årig idrottsledare från södra Stockholm åtalades i dag för övergrepp mot 16 pojkar.

Mannen åtalas för ett fall av våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn samt även för 16 fall av sexuellt ofredande, i de flesta fallen upprepade gånger. Han åtalas också för ett fall av kontakt med barn i sexuellt syfte, så kallad grooming.

De sexuella ofredandena har bland annat bestått i att mannen givit pojkarna förslag om sexuella handlingar och även skickat dem filmer med sexuellt innehåll.

12-åring tvingad till samlag

Pojkarna är i åldrarna mellan 11 och 16 år. Den värst utsatte pojken var bara tolv år när han genom hot och våld bland annat tvingades delta i flera orala samlag.

Mannen greps i vintras sedan polisen kommit honom på spåren via anmälningar från några av pojkarnas föräldrar. Även idrottsföreningen har lämnat in en anmälan mot honom.

Föräldrarna polisanmälde sedan de hade upptäckt innehållet i sina barns datorer. Mannen har kontaktat pojkarna via sajter som Play Ahead, Facebook och MSN.

Arbetade som tränare

Andra pojkar har han träffat i sitt arbete som tränare i en lagidrott.

Att 22-åringen var pojkarnas tränare och därmed förebild är försvårande för honom, enligt kammaråklagare Maria Gylder.

– Det här ligger på fängelsenivå. Våldtäkt mot barn är ett allvarligt brott, säger Gylder.

Pojkarna har reagerat mycket olika på det inträffade.

– En del har mått väldigt dåligt och fått söka hjälp hos Bup (Barn- och ungdomspsykiatrin). För andra har det inte varit någon stor sak, de har närmast drivit med den misstänkte. De föräldrar vars barn mått dåligt har också haft det jobbigt, säger Gylder.

Rättegång bakom stängda dörrar

Under utredningen har hon förvånats över hur lätt det är att få ut hemadresser och mobilnummer via internet och hur dåligt barnen har skyddat sina personuppgifter. Det är viktigt att föräldrarna informerar sina barn om detta, anser åklagaren.

Den sju dagar långa rättegången kommer att hållas innanför stängda dörrar eftersom den handlar om unga utsatta för sexbrott. De pojkar som är äldre än 15 år kommer att höras personligen i Södertörns tingsrätt. De yngres förhör spelas upp på video.

Enligt åklagaren har 22-åringen erkänt det mesta han åtalas för och medgivit att han dras till unga pojkar.

TT