BP:s vd petas

Fråntas ansvaret för oljespillet efter att ha retat många med sina uttalanden

NYHETER

BP:s vd Tony Hayward får sparken.

Inte som vd men som ansvarig för oljespillet.

Han har retat för många på för kort tid.

Foto: AP
BP:s vd Tony Hayward (längst fram) får sparken får sina klumpiga uttalanden om oljeläckan. I stället får Bob Dudley (bakom) ta över ansvaret.

Styrelseordförande Carl-Henric Svanberg gav själv beskedet i en tv-intervju under sin rundresa i det drabbade området.

– Helt klart har Tony gjort uttalanden som upprör folk, säger Svanberg till Sky News. Men här är en man som gått igenom hundratals tv-timmar och kanske 500 intervjuer.

Bob Dudley, BP:s operative chef tar över ansvaret för hanteringen av läckan i Mexikanska golfen. Sedan några veckor var det bestämt att Dudley skulle ta ansvar för den långsiktiga hanteringen av spillet. Nu snabbas det hela på.

"Minns inte"

Svanbergs besked kom bara två dagar efter att Hayward blivit utfrågad av en kommitté i den amerikanska kongressen. På många frågor svarade vd:n "jag minns inte", "det är för tidigt att säga" eller "jag kan inte påminna mig att jag var inblandad i det beslutet". Svar som retade kongressmännen till den milda grad att de offentligt anklagade honom för att försöka slingra sig undan sitt ansvar.

Tidigare har Hayward retat upp befolkningen i katastrofområdet genom att säga "jag vill ha mitt gamla liv tillbaka".

Inte lär upprördheten bli mindre när bilderna sprids av hur Hayward under dagen deltog i en tjusig seglingstävling på Isle of Wight. Även om hans talesman försökte minimera skadorna med förklaringen att det var "ett sällsynt ögonblick av privatliv" och att Hayward "hela tiden står i kontakt med vad som händer i Mexikanska Golfen".

Undvika

I dag kom ännu ett bevis för hur ensamt BP står i den här striden.

Oljebolaget Anadarko, som äger en fjärdedel av borrhålet, anklagar BP för att ha uppträtt ansvarslöst när utvinningen startade. Bolagets vd hävdar att det gigantiska oljeläckaget gått att undvika om man följt normala procedurer.

Uttalandet kan ses som ett sätt för bolaget att skydda sin egen rygg men är ändå ännu en motgång för BP som nu utkämpar ett krig mot folkopinionen, amerikanska kongressen och den egna industrin.