Kvinna fick praktik på bordell

NYHETER

En vietnamesisk kvinna i Danmark skickades på fyra veckors arbetsträning på en bordell i Köpenhamn.

Kvinnan hade själv hittat jobbet i en massageannons som bland annat erbjöd "Kropp mot kropp – 300 kronor för en halvtimme", skriver tidningen Politiken.

Praktiken på bordellen hade godkänts av den lokala arbetsförmedlingen som uppger att man kontrollerat att företaget bakom annonsen var lagligt och seriöst.

Det håller inte, tycker kvinnans fackförening, livsmedelsarbetareförbundet NNF. Och politiker kräver nu besked av arbetsmarknadsministern och socialministern om det är rimligt att kvinnor skickas till bordeller för arbetsträning.

Enligt vänsterpartiet Enhedslistens talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Lise Barfod, handlar det om att staten ger kommunerna ekonomiskt stöd endast för projekt som "aktiverar" arbetslösa kommuninnevånare, till exempel genom arbetsträning eller praktik – men utan kvalitetssäkring. De reglerna bör nu stramas åt anser Barfod.

– Man tror ju nästan att detta är påhitt. Men det är dessvärre bara det senaste exemplet på hur arbetslösa skickas in i vanvettiga eller meningslösa aktiveringsprojekt i kommunerna, säger Barfod.

TT