Man anhållen för skottdrama

NYHETER

En 40-årig man anhölls på söndagsförmiddagen i Helsingborg, misstänkt för mordförsök, sedan han allvarligt skottskadat en 34-årig man och skjutit mot poliser från sin lägenhet.

Det två timmar långa skottdramat utspelades i ett bostadsområde i norra Helsingborg.

Tillkallad polis fann vid femtiden på morgonen den svårt skottskadade 34-åringen, liggande utomhus och blödande från magen. Han hade skjutits med ett hagelgevär. Poliserna försökte hejda blödningen i väntan på ambulans.

Det stod snart klart att den 40-årige gärningsmannen fanns i en lägenhet intill och att han möjligen hade fler vapen. Förstärkning tillkallades och poliserna lyckades snart få kontakt med den misstänkte. De försökte övertala honom att ge upp utan motstånd. Men mannen hotade att skjuta sig fri eller att ta sitt liv.

Avlossade flera skott

Strax efter klockan halv sju öppnade 40-åringen lägenhetsdörren och avlossade flera skott mot de poliser som fanns i trapphuset. Elden besvarades, men ingen träffades innan mannen åter backade in i lägenheten.

En halvtimme senare kom han dock ut obeväpnad och lät sig gripas. Han fördes till polishuset i Helsingborg där han anhölls misstänkt för mordförsök som anses ha varit riktat både mot 34-åringen och de beskjutna poliserna.

Förd till sjukhus

Den skadade 34-åringen fördes till universitetssjukhuset i Lund där han skulle opereras akut. En stor mängd hagel hade trängt in i magen och orsakat svåra inre skador. Tillståndet bedömdes dock som stabilt.

Den gripne 40-åringen är känd av polisen för bland annat vålds- och narkotikabrott. Även 34-åringen är känd av polisen i samband med brott. Motivet är inte klarlagt.

– Den misstänkte vägrar att svara på frågor innan han får en advokat, säger Charley Nilsson, informationsbefäl hos polisen i nordvästra Skåne.

TT