Måste göra om körkortsprovet

Examinatorn inte behörig när Marko, 41, körde upp

Foto: MATS ENDERMARK
Tog studielån Marko Gravehills klarade sina uppkörningar för lastbil med släp. Nu måste hela yrkesutbildningen göras om på grund av att examinatorn inte var behörig.
NYHETER

Marko Gravehills, 41, klarade uppkörningen.

Men examinatorn var inte godkänd – nu måste hela provet göras om.

– Det är så svinigt, säger Marko.

Yrkesförarutbildingen satte i gång i början av januari och den 11 juni klarade Marko Gravehills och hans klasskamrater på Trafikcenter i Örebro sina uppkörningar för lastbil med släp.

En vecka senare kom ett olustigt besked: examinatorn var inte behörig att hålla i körkortsprovet och därför måste alltihop göras om.

Ledsen och arg

– Jag blev jätteledsen och arg och tycker det är helt för jävligt, säger Marko Gravehills som bor i Zinkgruvan.

Anledningen är ett personalbyte på Trafikcenter. Läraren som brukade utföra körkortsexamineringen slutade i mars och en annan lärare gick då en utbildning för att få behörighet.

Han blev klar i maj och begärde att få ett förordnande från Transportstyrelsen.

Detta skulle börja gälla från den 1 juni.

”De är grundlurade”

Men det gjorde det inte. För sent upptäcktes att förordnandet inte börjar gälla förrän den 1 juli och därför är elevernas prov inte giltiga.

– De är grundlurade, men det är vi med. Vi försökte med dispens, men det är den 1 juli som gäller. Punkt. Vi har jobbat hårt hela veckan för att försöka lösa det här, säger Christer Svensson, vd på Trafikcenter, till Nerikes Allehanda.

40 drabbade

Marko Gravehills och många av hans 40 drabbade klasskamrater hade jobb som väntade.

– Jag har tagit studielån för att betala utbildningen och dem kommer jag ju vara tvungen att börja betala tillbaka snart. Jag tycker det är så klantigt gjort, de måste ju kolla så personalen är behörig, säger Marko Gravehills.

Emma Löfgren