Skrämmande siffror läckta

BP:s hemliga rapport: Kan bli värre

Foto: Foto: A.J. SISCO/ALL OVER PRESS
risken: 16 miljoner liter/dag I interna BP-dokument som nu offentliggjorts framgår att det finns en risk för att dubbelt så mycket olja som i dag ska börja läcka ut i Mexikanska golfen. På bilden försöker ett fartyg skumma av olja från vattnet nära den förstörda plattformen Deepwater Horizon.
NYHETER

NEW YORK. Om ännu mer går fel i Mexikanska golfen kan närmare 16 miljoner liter olja läcka ut – per dag.

Det framgår av interna BP-dokument som kongressledamoten Edward Markey offentliggjorde i går.

– Uppgifterna väcker bekymmersamma frågor om vad BP vet och hur länge de vetat det, säger han.

Edward Markey.

Dokumentet som Massachusetts-demokraten kommit över skrevs i början av maj och rör vad som kallas ett ”worst case scenario”.

BP-ledningen konstaterar att över 100 000 fat – motsvarande närmare 16 miljoner liter – kan läcka ut per dag om alla säkerhetsventiler avlägsnas.

Det är nästan dubbelt så mycket som angetts i myndigheternas senaste beräkningar.

– Men det är irrelevant,

säger BP:s talesman Robert Wine till CNN.

– Varför skulle vi ta bort säkerhetsventilerna? Det är de som håller det här läckaget i någorlunda schack.

”Väcker frågor”

Dokumentet författades samtidigt som företaget talade om att 1 000–5 000 fat läckte ut om dagen. Det är anmärkningsvärt, enligt Edward Markey.

– Det väcker bekymmersamma frågor om vad BP vet och hur länge företaget vetat det, säger han till CNN.

Kritiken haglade

I går fortsatte kritiken att hagla över BP:s vd Tony Hayward, som mitt under pågående kris tagit semester på sin yacht i Isle of Wight.

Även president Obama ifrågasätts för att ha ägnat delar av helgen åt en fem timmar lång golfrunda med bland andra vicepresident Joe Biden.

FAKTA

Pinsamheter på rad efter katastrofen

20 april

Oljeplattformen Deep Horizon exploderar i Mexikanska golfen. Över 100 personer räddas, men elva saknas och antas ha omkommit.

22 april

Plattformen sjunker på 1 500 meters djup. Enorma mängder råolja börjar läcka ut i havet.

29 april

Otaliga försök att stoppa läckan misslyckas och den första oljan sköljs i land vid Mississippiflodens mynning i Louisiana. Samtidigt växer kritiken mot BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg som ännu inte uttalat sig.

24 maj

Svanberg bryter tystnaden och säger att BP kommer att klara av oljeläckan – och ta ansvar för den.

10 juni

Vita huset skickar ett brev som i mycket skarpa ordalag uppmanar Carl-Henric Svanberg att inställa sig för möte med Barack Obama sex dagar senare.

15 juni

Barack Obama tv-talar till nationen och lovar att ställa hårda krav på Svanberg. Amerikanska forskare bedömer också att oljeutsläppet är betydligt större än befarat.

16 juni

Svanberg träffar Obama och på kraftig svengelska kallar han katastrofens offer för ”small people” (dvärgar). Uttalandet väcker stark kritik och ilska i både USA och Europa.

17 juni

Svanberg ber om ursäkt för sitt klumpiga uttalande.

19 juni

BP:s andra PR-blunder kommer då vd:n Tony Hayward deltar i en segeltävling runt Isle of Wight i södra England. Den amerikanska presidentstaben, som redan är rejält irriterad på Hayward efter hans uttalande om att ”han vill ha sitt liv tillbaka”, går i taket.

Per Bjurman