Hivsmittad läkare döms för sex

NYHETER

Överläkaren från Stockholm hade oskyddat sex med två män.

Efteråt berättade han om sin hiv-smitta.

Nu döms läkaren till 10 månaders fängelse.

"Jag frågade om kondomer men han sa att han var frisk", säger ett av offren i förhör.

Den 45-årige manlige överläkaren från Stockholm raggade upp sina offer på nätet. Sedan hade han oskyddat sex med dem – utan att berätta att han var hiv-smittad.

Till vardags jobbar överläkaren vid ett sjukhus i Stockholm. Han är mycket omtyckt och uppskattad, säger en kollega till Aftonbladet.

10 månaders fängelse

På måndagen dömde Stockholms tingsrätt mannen till tio månaders fängelse och skadestånd.

Hans brott: Framkallande av fara för annan.

En blev hiv-smittad

En av männen som överläkaren hade sex med smittades med hiv efter samlaget.

Enligt honom sa överläkaren att han var frisk.

– Jag litade på honom eftersom han är läkare.

Tingsrätten kan dock inte fastställa om smittan överfördes just vid det tillfället, eller om mannen redan bar på viruset.

Den andre mannen blev inte hiv-smittad.

"Svårt att säga något"

Överläkaren erkänner att han haft oskyddat sex med männen utan att berätta om sin smitta. Men har hela tiden nekat till uppsåt.

– Det var så svårt att säga någonting i stridens hetta när jag var upphetsad, har mannen sagt i förhör.

Överläkaren säger vidare att han utgick från att männen också var hiv-smittade, alternativt att de var likgiltiga inför smittan eller att de samtyckte till risken för smittoöverföring.

Om en av männen säger överläkaren:

"Jag utgick ifrån att han var HIV-positiv eftersom han hade en i ögonfallande tatuering, inte frågade om vi skulle skydda oss och kom ifrån New York."

Har fortsatt jobba på sjukhuset

Den förste mannen inledde överläkaren en relation med 2007. Drygt ett år senare träffade han den andre mannen på internetsajten Qruiser. Enligt åtalet bjöd läkaren på en partydrog hemma i sin våning. Först efter att männen haft sex avslöjade han att han var hiv-smittad. Offret trodde att hans liv var slut och att har sedan dess besökt kurator varje vecka.

Brottsutredningen mot mannen har pågått i två år. Under tiden har överläkaren fortsatt sitt arbete på sjukhuset i Stockholm.