Han körde på rånarna

Trygve, 43, riskerade sitt liv för att rädda värdetransporten

Foto: BJÖRN LINDAHL
Dagens hjälte Trygve satt i sin bil och observerade två unga män som såg nervösa ut på parkeringsplatsen. När en kvinnlig väktare kom ut med en väska med kontanter gick de till attack. De tog väskan men kom inte långt. Trygve körde på deras flyktmoped.
NYHETER

När värdetransportrånarna försökte fly på en moped reagerade Trygve, 43, blixtsnabbt.

Han körde på dem.

– Jag tänkte att de inte skulle få komma undan, säger han.

Trygve hade handlat mat på City Gross i Kungens kurva i södra Stockholm när han fick syn på rånarna. Han satt i sin bil på parkeringsplatsen strax före klockan 13 och observerade två unga män som såg nervösa ut.

– De pillade med något och tittade sig om hela tiden.

Utanför köpcentret stod en värdetransportbil parkerad.

Viftade med en pistol

När en kvinnlig väktare kom ut med en värdeväska med kontanter från köpcentret slog rånarna till. De drog upp snusnäsdukar för ansiktena och sprang mot väktaren.

– De slet upp en pistol som de viftade med och lyckades tvinga till sig väskan. Det gick väldigt snabbt, säger Trygve som inte vill framträda med sitt efternamn i tidningen.

Han satt då i sin bil på parkeringsplatsen och var på väg att köra hem. Men i stället bestämde han sig för att stoppa rånarna som flydde på en moped.

”Jag klippte moppen”

– Det här ska de inte komma undan med tänkte jag och måttade så jag klippte moppen. Jag försökte inte skada dem utan bara hindra dem från att komma undan med pengarna.

17-åring greps

Rånarnas moped släpades med bilen i ett par meter. Sedan reste sig de unga männen upp.

– Nu kommer skotten, tänkte jag. Men killarna hade tappat pistolen och sprang bara iväg. Det är klart att man blev lite skärrad.

Männen sprang åt varsitt håll. En av dem, en 17-åring greps senare.

Trygve har själv ett kriminellt förflutet men bytte sida för åtta år sedan. Då träffade han sin fru, mötte Gud och blev frälst. I dag föreläser han på fängelser runt om i landet om att det faktiskt går att ändra riktning i livet.

”Lyckades bra”

Poliserna som kom till platsen var nöjda med Trygves agerande.

– I det här fallet lyckades det bra men alla situationer är unika, säger Björn Åhlin, stationsbefäl vid Södertörnspolisen.

Karin Östman