Freden slut – polisen fruktar nya gängkrig

”Stämningen har hårdnat i de här kretsarna”

Foto: jens bäckström/scanpix
”ökad risk för konflikter” I fredags brann Hells Angels lokaler utanför Luleå ner till grunden. Bara ett par dagar tidigare hade det brutna fredskontraktet mellan HA och Bandidos blivit känt.
NYHETER

Freden mellan Bandidos och Hells Angels är över.

Polisen befarar nya gängkrig – bara några dagar efter det brutna fredskontraktet brann HA:s lokaler i Luleå.

– Stämningen har hårdnat i de här kretsarna, säger Thomas Ljung vid polisens underrättelserotel i Skåne.

September 1997 kom handslaget hela Norden väntat på.

Jim Tinndahn från Bandidos och Bent ”Blondie” Svane Nielsen från Hells Angels skrev under ett fredsavtal.

Det nordiska mc-kriget var över efter år av bilbomber och skottlossningar. Elva personer hade fått sätta livet till.

Nu – efter nästan 13 år av fred – är avtalet brutet mellan de internationella mc-gängens nordiska klubbar.

– Det stämmer och det här gäller även Sverige. Stämningen har hårdnat i de här kretsarna på senare tid, säger Thomas Ljung på länskriminalens underrättelserotel i Skåne.

Tog över medlemmar Bakgrunden är en konflikt i danska Ålborg där Hells Angels värvade över sex av det rivaliserande mc-gängets medlemmar.

Ett brott mot fredsavtalet enligt Bandidos.

Risken för konflikter är nu överhängande.

Ökat våld

De högsta ledarna, som var med under det blodiga kriget på 1990-talet, vill oftast undvika öppna bråk. Men lokalt är gängens yngre krafter mer villiga att ta fram stridsyxan.

Det brutna fredsavtalet kommer också i en tid av ökat gängvåld och fler nätverk än någonsin slåss om den kriminella marknaden.

– Vi tror inte på något öppet krig men visst finns en ökad risk för konflikter när det inte finns något avtal, säger Thomas Ljung.

Enligt Aftonbladets källor har Bandidos och mc-gänget Outlaws närmat sig varandra den senaste tiden. De har en gemensam fiende i Hells Angels och Outlaws har de senaste månaderna haft ett flertal öppna konflikter med HA.

”Inget sammanträffande”

Bara några dagar efter att det brutna fredskontraktet blev känt brann Hells Angels lokaler i Gammelstad utanför Luleå i fredags ner till grunden. Polisen har inlett en förundersökning.

– Det kan inte vara något sammanträffande att detta hände så kort efter det brutna fredsavtalet men vi vet ännu inte om det rör sig om en anlagd brand och väntar på den tekniska undersökningen, säger en poliskälla.

Enligt danska tidningen Politiken pågår nu förhandlingar mellan de två gängen. Bandidosledaren Jim Tinndahn kräver att de medlemmar som värvats till Hells Angels omedelbart lämnar Danmark.

– Jag är upptagen i möte, sa Jim Tinndahn till Aftonbladet i går kväll.