Blev mobbad – av sin lärare

Maud Olofsson berättar om den tuffa skolgången i ny bok

NYHETER

Maud Olofssons lärare mobbade den blivande partiledaren, gav henne en tvåa i engelska och bidrog till att hon aldrig studerade vidare.

– Han tog bort lusten att lära, säger Olofsson.

Foto: Foto: lasse allard
Studerade inte vidare Maud Olofsson hade det tufft i skolan.

I dag pratar Centerledaren med utländska energiministrar om verkningsgrader och annat obegripligt på engelska. Men i början av 1970-talet på samhällsvetarlinjen i Nolaskolan i Örnsköldsvik var hon usel på engelska, berättar Olofsson i en bok om privatliv och politik som hon ger ut i nästa vecka.

Rektorn var gud

Hennes engelskalärare behandlade henne som luft, valde att aldrig se hennes vinkande hand.

– Det var förfärligt. Han tog bort allt intresse för språket, säger Maud Olofsson.

Bakgrunden var att Maud hade för mycket åsikter. Det tyckte i alla fall läraren:

– Vi hamnade i en diskussion. Sen tilltalade han inte mig på mer än ett år. Han hade en gammaldags syn på att lärare och elever, han sade att han var Jesus och rektor var gud. Jag köpte inte riktigt den världsbilden, säger Maud Olofsson.

Skolan i andra hand

Hon gick ut gymnasiet med måttliga medelbetyget 3,0 — mest för att skolan kom i andra hand efter Mauds huvudintresse, Centerns ungdomsförbund. Någon högre utbildning blev det aldrig, delvis för att det inte fanns någon studietradition i familjen, men också på grund av att engelskaläraren fick henne att tappa studieintresset:

– I dag tycker jag mest synd om honom. Att han blev lärare när han var så otroligt olämplig.

I vuxen ålder har det dåliga självförtroendet när det gäller att prata engelska försvunnit, "det handlar om att våga öppna munnen". Om hon fått chansen i dag, hade hon velat studera juridik på universitetet. Samtidigt framhåller Olofsson att hon som politiker och entreprenör kan lära sig det mesta:

–Man kan skaffa sig kunskap på andra sätt också, men det är en tillgång att ha en hög utbildning. Min signal till dagens unga är "studera vidare om ni kan".

FAKTA

Mauds betyg

Ett utdrag ur Centerpartiledarens slutbetyg:

Engelska 2

Tyska 2

Spanska 2

Matematik 2

Naturkunskap 2

Samhällskunskap 5

Medel: 3,0