Nu ska jordgubbsfusket avslöjas inför midsommar

Utländska bär som säljs som svenska ska skickas på provtagning

NYHETER

Jordgubbarna ska vara svenska, tycker svenskarna.

Nu hotar svensk jordgubbsbrist inför midsommar.

Något som utnyttjas av ohederliga försäljare som sätter chockpriser på "falska", utländska gubbar.

– Vi är ute och kollar. Om vi misstänker att någon märkt om kartongerna kan vi skicka jordgubbarna för provtagning, säger Kristina Mattsson, enhetschef på Jordbruksverket.

Midsommar närmar sig och jordgubbsläget ser kritiskt ut. De låga temperaturerna har inte varit gynnsamma för de eftertraktade svenska sommarbären.

Precis som polackerna, belgarna och finnarna vill svenskarna ha jordgubbar som odlats i det egna landet.

– De svenska jordgubbarna kommer inte att räcka till alla. Priset blir högt och ju större prisskillnaden är desto större blir frestelsen att tjäna pengar, säger Kristina Mattsson.

Märker om de utländska

Genom att sälja utländska jordgubbar i svenska förpackningar går det att tjäna sig en hacka på svenskars stora efterfrågan på de egna bären.

Fenomenet finns i hela Europa.

– I Finland blir de upprörda om de råkar köpa svenska jordgubbar. Likadant är det i Belgien, säger Kristina Mattsson på Jordbruksverket.

För några år sedan var det polska jordgubbar som såldes som svenska. Jordbruksverket har nu skickat några jordgubbar för analys till Tyskland. I ett laboratorium där finns en speciell profil för svenska jordgubbar som proverna matchas mot.

Eftersom grundvattnet ser olika ut beroende på var gubben odlats så går det på så vis att spåra ursprunget.

Längre transporter

De svenska bären är inte nödvändigtvis godare eller bättre än de polska. Men eftersom hållbarheten är kort så ska gubben helst inte transporteras för långt.

Den svenska kylan är orsaken till jordgubbsbristen den här gången. Annars är det faktiskt tack vare svenska kylan som vi har anledning att älska våra egna bär.

– Frukter och bär som odlas i kallare klimat får en bättre arom, säger Kristina Mattsson.

Hur ska man då kunna veta att det är de svenska delikatesserna som hamnar på gräddtårtan?

Börja med att titta på förpackningen. Där ska det stå vilken odlare som har levererat bären. Vid tveksamheter kan det vara en idé att ringa upp odlaren och fråga.

Räkna med höga priser på de svenska gubbarna den här helgen.

ARTIKELN HANDLAR OM