Kvinnan åtalas för anstiftan till mord

”Uppmanade pappan att döda sin treåriga dotter”

1 av 3 | Foto: POLISEN
REKONSTRUKTION MED DOCKA  Pappan hävdade först att hans treåriga dotter dött av en olycka men bevisen talade emot honom. Flickans rygg var knäckt och hon hade skador på huvudet och halsen. Sju år efter händelsen träder nu pappan fram och hävdar att hans ex-fru fick ­honom att mörda dottern. Bilden är från polisens rekonstruktion av mordet.
NYHETER

Pappan tog med sin treåriga dotter ut på en svamppromenad.

Sen slog han ihjäl henne.

I dag, sju år senare, har fallet tagit en dramatisk vändning då pappans exflickvän åtalas för att ha varit den som anstiftat det brutala mordet.

Mordet på den lilla flickan skakade Värnamo 2003.

Den i dag 30 år gamla pappan tog med sig sin 3 år gamla dotter ut på en promenad i skogen. Han hävdade att hon drunknade under svamppromenaden men flickans svåra skador sade något helt annat: att hon blivit brutalt misshandlad, strypt och fått sin rygg knäckt innan hon kastats i vattnet.

Blev hjärntvättad

Pappan dömdes mot sitt nekande för mordet till rättspsykiatrisk vård.

Men så, tidigare i år, erkände plötsligt mannen att det var han som faktiskt mördade dottern. Men att han var nära hjärntvättad av sin dåvarande flickvän när han gjorde det, en jämnårig kvinna som han 2003 levde i ett stormigt förhållande med. Hon ansåg att hans dotter förstörde deras förhållande. I polisförhör beskriver han hur hans dåvarande sambo "avskydde" hans lilla dotter.

Enligt pappan upprepade hans dåvarande flickvän med jämna mellanrum, var och varannan dag, att dottern måste bort, att hon stod i vägen för deras liv tillsammans.

– Jag bär fortfarande ansvaret för mordet, men jag var under ett så starkt inflytande av min dåvarande flickvän. Jag var så pass nedbruten att jag inte hade kontroll över situationen, har mannen sagt i en intervju med SVT Jönköping.

Åtalas för anstiftan

I dag åtalades kvinnan för anstiftan till mord alternativt medhjälp till mord.

Åklagaren anser att det har skett genom psykisk påverkan och direkta tillsägelser till flickans pappa, skriver åklagaren i sin stämningsansökan som i dag lämnades in till Jönköpings tingsrätt.

Motivet till att kvinnan kan vara skyldig till medhjälp till mord är att hon, enligt åklagaren, har gett mannen råd och direkta tillsägelser om hur han skulle bära sig åt för att ta livet av treåringen. Hon har även gett honom råd om planläggning och tillvägagångssätt, menar åklagaren.

Ett av bevisen mot kvinnan är hennes egna dagboksanteckningar som visar att hon var väl medveten om vad hennes dåvarande pojkvän skulle göra.

"Ska mörda ungen"

Samma dag som mordet ägde rum skrev hon i sina anteckningar:

”Nu är han hemma hos sina föräldrar för att han vill ta sitt ansvar och umgås med sin dotter, nu när han vet att det verkligen är hans. Själv vet jag att han har åkt dit för att mörda ungen. I alla fall har han sagt att det är därför han skulle åka hem. Naturligtvis tror jag inte på honom. Jag tror att han bryr sig mer om henne än han erkänner.”

"Överlycklig nu"

Direkt efter mordet skickade även flickans pappa ett sms till sambon och berättade att dottern var död.

Tre dagar senare skrev den i dag 30-åriga kvinnan återigen i dagboken:

”Det otäcka är att jag lika gärna kunde ha varit med honom och göra det för jag var med honom mentalt hela lördagen. Och kände precis vad han kände. Han är överlycklig nu.”

Kvinnan nekar till brott och säger att hon snarare uppmuntrade sitt ex att ha mer kontakt med sin dotter.

– Jag trodde han snackade skit när han pratade om att döda sin dotter för han gick oftast och ljög. Jag trodde inte att han skulle skada sin dotter, säger kvinnan i förhör.

FAKTA

SKULLE GÅ PÅ SVAMPPROMENAD

Den nu morddömde pappan och hans första hustru träffades på ett naturbruksgymnasium där de båda studerade. Efter att hon blivit gravid hoppade paret av utbildningen 1999. I november föddes deras dotter. Två år senare gifte de sig.

De skiljde sig 2002 och pappan fick vårdnaden om barnet. När han började jobba skift kunde han inte längre ta hand om flickan och hon familjehemsplacerades hos hans föräldrar.

15 november 2002 träffade han den nu häktade kvinnan och de blev ett par direkt. Två dagar senare flyttade de ihop. De gifte sig i februari 2003 och skiljde sig två månader senare, men fortsatte att leva ihop.

Pappans nya flickvän hade svårt att acceptera hans gamla familj. Själv beklagade han sig för sin psykolog att dottern förstörde hans liv.

I ett försök att rädda relationen gjorde han ett faderskapstest. Det visade att han är pappa till flickan.

Den 9 augusti 2003 åkte mannen till sitt föräldrahem under förespeglingen att umgås med flickan. Han tog med henne på en svamppromenad i skogen och slog ihjäl henne. Direkt efteråt skickade han ett sms till sin sambo.

Pappan och hans flickvän häktades båda men kvinnan släpptes i brist på bevis. 2004 dömdes mannen mot sitt nekande för mord. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård.

I år ringde han åklagaren och erkände allt. i dag åtalades hans sambo misstänkt för anstiftan till mord. Hon nekar till brott.