Ventil kraschade – oljan läcker ut igen

Två döda under reparationsarbetet

Foto: AP
NYHETER

Olja forsar okontrollerat ut från läckan i Mexikanska golfen – igen.

En robotstyrd ubåt har kört sönder en ventil på den behållare som samlar ihop oljan. Samtidigt kommer rapporter om att två personer har dött under arbetet med att täta läckan.

– Två har avlidit i samband med den här händelsen. Våra tankar går till de anhöriga i denna förfärliga stund, säger Thad Allen, amiral vid amerikanska kustbevakningen, till CNN.

Kustbevakningen förtegen

Kustbevakningen är än så länge förtegna om händelsen, men säger till NBC News att personerna dött under två separata händelser. Enligt CNN ska en av dem dött i en drunkningsolycka, den andre körde en av båtarna som används under reparationsarbetet.

Måste lagas

Behållaren som samlar upp den läckande oljan måste tas bort och lagas efter att en fjärrstyrd ubåt kraschat in i en ventil.

Runt 6 000 fat läckande olja om dagen har samlats i behållaren under tre veckors tid.

Tuff start för Dudley

Tidigare idag gick BP ut med att Bob Dudley tar över ansvaret för katatrofhanteringen istället för företagets vd Tony Hayward. Han får en tuff start på nya jobbet.

– Ingen vet vad som faktiskt kommer ut ur den där läckan just nu. Vi vet bara att vi fångar upp en betydande del av oljan, sade Dudley till CNN tidigare idag.

BP hoppas att kunna sätta tillbaka behållaren på plats inom någon dag, men det är oklart när den kan börja samla upp olja igen.

ARTIKELN HANDLAR OM