Treåring brutalt mördad – i dag börjar rättegången

Kvinna misstänkt för anstiftan till mord på exs-ambons dotter

1 av 5 | Foto: Kai Rehn
Den åtalade kvinnan skyddades mot kamerorna i rättssalen.
NYHETER

JÖNKÖPING/STOCKHOLM Pappan slog ihjäl sin treåriga dotter.

På uppdrag av sin ex-sambo säger han själv.

I dag inleddes rättegången mot kvinnan som misstänks för anstiftan till mord. Hon nekar bestämt.

Liten, tunn och utan att röra en lem satt den åtalade kvinnan bredvid sin advokat Leif Silbersky i rättssalen i Jönköping i dag.

Hon nekade bestämt till brott och tittar ihärdigt, under en tvärklippt lugg, ner i bänken när kammaråklagaren radade upp bevisen mot henne.

Den i dag 30 år gamla kvinnan anklagas för att för sju år sedan ha pressat och tvingat sin dåvarande make till att slå ihjäl dennes tre år gamla dotter.

Strypt och kastad i vattnet

Motivet: hon var så svartsjuk på sin makes före detta fru och barn.

– Deras förhållande var destruktivt och våldsamt. Hon (den åtalade kvinnan) utsatte honom för våld och förnedring och hon betydde allt för honom, så pass att han bröt kontakten med sin exfru och sitt barn, sa kammaråklagare Karl Gunnar Fridolfsson i rätten i dag.

Mordet på den lilla flickan skakade Värnamo 2003.

Den i dag 30 år gamla pappan tog med sig sin 3 år gamla dotter ut på en promenad i skogen. Han hävdade att hon drunknade under svamppromenaden men flickans svåra skador sade något helt annat: att hon blivit brutalt misshandlad, strypt och fått sin rygg knäckt innan hon kastats i vattnet.

Blev hjärntvättad

Pappan dömdes mot sitt nekande för mordet till rättspsykiatrisk vård.

Men så, tidigare i år, erkände plötsligt mannen att det var han som faktiskt mördade dottern men att han var nära hjärntvättad av sin dåvarande flickvän när han gjorde det, en jämnårig kvinna som han 2003 levde i ett stormigt förhållande med.

Hon ansåg att hans dotter förstörde deras förhållande. I polisförhör beskriver han hur hans dåvarande sambo "avskydde" hans lilla dotter.

Enligt pappan upprepade hans dåvarande flickvän med jämna mellanrum, var och varannan dag, att dottern måste bort, att hon stod i vägen för deras liv tillsammans.

Åtalas för anstiftan

Förra veckan åtalades kvinnan för anstiftan till mord alternativt medhjälp till mord.

Ett av bevisen mot kvinnan är hennes egna dagboksanteckningar som visar att hon var väl medveten om vad hennes dåvarande pojkvän skulle göra.

Samma dag som mordet ägde rum skrev hon i sina anteckningar:

”Nu är han hemma hos sina föräldrar för att han vill ta sitt ansvar och umgås med sin dotter, nu när han vet att det verkligen är hans. Själv vet jag att han har åkt dit för att mörda ungen. I alla fall har han sagt att det är därför han skulle åka hem. Naturligtvis tror jag inte på honom. Jag tror att han bryr sig mer om henne än han erkänner.”

"Överlycklig nu"

Direkt efter mordet skickade även flickans pappa ett sms till sambon och berättade att dottern var död.

Tre dagar senare skrev den i dag 30-åriga kvinnan återigen i dagboken:

”Det otäcka är att jag lika gärna kunde ha varit med honom och göra det för jag var med honom mentalt hela lördagen. Och kände precis vad han kände. Han är överlycklig nu.”

Kvinnan nekar till brott och säger att hon snarare uppmuntrade sitt ex att ha mer kontakt med sin dotter.

– Jag trodde han snackade skit när han pratade om att döda sin dotter för han gick oftast och ljög. Jag trodde inte att han skulle skada sin dotter, säger kvinnan i förhör.

"Mobilen stulen"

Hennes advokat Leif Silbersky säger till Aftonbladet i dag att åtalet inte håller.

– Vilken trovärdighet har en person som mördat sitt eget barn och sedan nekat till gärningen ända tills nu. Och som dessutom enligt en rättspsykiatrisk undersökning har en störning, säger Silbersky.

Om kvinnans utlämnande dagboksanteckningar där det framgår att hon försökt påverka sin sambo säger Silbersky att paret hade en mycket speciell relation och att enskilda dagboksanteckningar inte är detsamma som att hon anstiftat mordet.

Och vad gäller sms:en från kvinnans telefon där hon mer eller mindre erkänt sin medverkan i mordet säger Silbersky:

– De kan vi förklara. Hon hade tappat sin mobiltelefon vid tillfället och hade anmält förlusten till polisen. Det måste vara någon annan som skickat dem.

På måndag eftermiddag hörs kvinnan själv.

FAKTA

SKULLE GÅ PÅ SVAMPPROMENAD

Den nu morddömde pappan och hans första hustru träffades på ett naturbruksgymnasium där de båda studerade. Efter att hon blivit gravid hoppade paret av utbildningen 1999. I november föddes deras dotter. Två år senare gifte de sig.

De skiljde sig 2002 och pappan fick vårdnaden om barnet. När han började jobba skift kunde han inte längre ta hand om flickan och hon familjehemsplacerades hos hans föräldrar.

15 november 2002 träffade han den nu häktade kvinnan och de blev ett par direkt. Två dagar senare flyttade de ihop. De gifte sig i februari 2003 och skiljde sig två månader senare, men fortsatte att leva ihop.

Pappans nya flickvän hade svårt att acceptera hans gamla familj. Själv beklagade han sig för sin psykolog att dottern förstörde hans liv.

I ett försök att rädda relationen gjorde han ett faderskapstest. Det visade att han är pappa till flickan.

Den 9 augusti 2003 åkte mannen till sitt föräldrahem under förespeglingen att umgås med flickan. Han tog med henne på en svamppromenad i skogen och slog ihjäl henne. Direkt efteråt skickade han ett sms till sin sambo.

Pappan och hans flickvän häktades båda men kvinnan släpptes i brist på bevis. 2004 dömdes mannen mot sitt nekande för mord. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård.

I år ringde han åklagaren och erkände allt. i dag åtalades hans sambo misstänkt för anstiftan till mord. Hon nekar till brott.