”Dudus” Coke utlämnad till USA

Misstänkt knarkkung ska ställas inför rätta

Foto: REUTERS
Misstänkte knarkkungen ”Dudus” Coke tvingades bära hjälm och skottsäker väst efter gripandet i Kingston på Jamaica.
NYHETER

Den misstänkte jamaicanske knarkkungen Christoper "Dudus" Coke, tillika landets självutnämnde Robin Hood, har utlämnats till USA.

Sent i natt landade han i New York.

Han riskerar livstids fängelse.

Den misstänkte kokain- och marijuanasmugglaren gick med på att utlämnas till USA och flögs i dag torsdag till New York. Åklagare vill att han fälls för omfattande drogsmuggling till USA.

Han kan dömas till livstids fängelse.

Häftiga strider

Christoper Coke, 42, greps i förklädnad i tisdags i en poliskontroll. I förra månaden lyckades han undkomma när jamaicanska säkerhetsstyrkor gick in i huvudstaden Kingstons slumområden Tivoli Gardens.

Den populäre gängledaren Coke försvarades av kriminella och bostadsområdet förvandlades till ett slagfält med eldstrider och barrikader. Minst 76 personer dödades. Christoper Coke hoppas att utlämningen ska bidra till att landets befolkning kommer över våldstraumat fortare.

Vill återvända

Den jamaicanska regeringen hävdar att gripandet av Coke är ett viktigt steg i bekämpande av kriminella gäng i Jamaica. Kritiker menar att landet länge struntat i att gripa Coke eftersom landets styrande elit har kopplingar till maffian och kriminella, uppger AP.

Coke hoppas bli frikänd och kunna återvända till Tivoli Gardens, där bland annat hans blinda mamma bor.