Knarkbossens olika ansikten

”Dudus” försökte gömma sig i kvinnokläder och afroperuk

Foto: reuters scanpix sweden, Pa/The jamaica gleaner
UTKLÄDD Christopher ”Dudus” Coke har styrt knarkhandeln på USA:s östkust sedan hans pappa, gängledaren Jim Brown, dog i fängelset 1992. Frö att undvika polisen rakade han av sig skägget, dolde sin flint under en afroperuk och klädde sig i kvinnokläder. Men det hjälpte inte – i tisdags greps han och fick byta förklädnaden mot hjälm och skyddsväst.
NYHETER

LONDON. Han beskrivs som en av världens farligaste brottslingar.

Men förklädnaden var kanske årets sämsta.

Knarkkungen ”Dudus” Coke försökte gömma sig i kvinnokläder, afroperuk och keps när han greps.

Efter en vecka av våldsamma upplopp och 76 dödsoffer kunde Christopher ”Dudus” Coke, 42, gripas på Jamaica, skriver Daily Mail. Han färdades i en bil tillsammans med en präst och uppges ha varit på väg till en polisstation för att överlämna sig när han greps.

I bilen fanns också en rosa peruk, men den hade knappast gjort hans redan usla förklädnad mer trovärdig. Coke har en begynnande flint och brukar bära skägg, men trots att han var renrakad och i kvinnokläder avslöjades förklädnaden snabbt. Inte heller afroperuk, keps och glasögon hjälpte honom att gömma sig.

Coke föddes in i knarkhandeln. Pappan Jim Brown var gängledare och dog i fängelset 1992.

Modern Robin Hood

Sen dess ska Coke ha styrt knarkhandeln längs USA:s östkust, men har också gjort sig populär som en modern Robin Hood bland fattiga i den jamaicanska slummen.

När USA begärde honom utlämnad i maj utbröt upplopp och dödsskjutningar. Men gripandet i tisdags var allt annat än våldsamt.

– Han var fullständigt lugn, säger polisen Leslie Green som var med vid gripandet.

Coke fick byta förklädnaden mot hjälm och skyddsväst för att inte utsättas för fara.

I går avsade han sig rätten att bestrida utlämnandet och kunde föras till Kingstons flygplats för vidare transport till USA. Där kommer han åtalas för knarksmuggling och vapenbrott och troligen även flera mord.

Ledare på Jamaica

På hemmaplan, i de västra delarna av den jamaicanska huvudstaden, beskrivs han som en samhällsledare som ger bättre stöd och hjälp än regeringen.

Det var också här som hans anhängare barrikaderade sig och sköt mot allt som rörde sig för att förhindra att Coke greps och tvingade landet att införa undantagstillstånd.

ARTIKELN HANDLAR OM