Hemlig koppling till död miljonär

Därför började polisen spana på våldtäktsåtalade Göran Lindberg

Foto: Lina boström einarsson Lotte fernvall
DÖDSSTÖRTADE Den 60-årige mannen var en äkta make med villa, barn och känd som en gentleman. Men han låg också bakom ett gruppsexnätverk – som kom att kopplas till den nu åtalade Göran Lindberg. Utredningen startade då 60-åringen dog efter ett fall från en balkong. BILDEN ÄR ETT MONTAGE.
NYHETER

Hösten 2009 får polisen ett tips.

Uppgifter om en 60-årig hallick leder dem åt ett oväntat håll.

Rakt mot förre polischefen Göran Lindberg. Sanningen om hur han avslöjades har varit en väl förborgad hemlighet – nu kan Aftonbladet avslöja nya detaljer.

Han var känd som kungen av gruppsexträffar.

Men bara i vissa kretsar – många förvånades när sanningen blev känd om den 60-årige miljonären.

En företagare med fin villa, fru, barn och skärgårdsställe. Känd som en charmör, en gentleman. Men i skymundan drev han ett nätverk där kvinnor tvingades till förnedrande sex med flera män samtidigt. Kvinnor som ska ha blivit bundna. Våldtagna och förnedrade.

Skulle ha sex med 18-åring

Ett anonymt nätverk som långt senare skulle kopplas till en tidigare polischef och chocka även hans, en jämställdhetskämpes, omgivning.

Den 28 juli 2009 lockades den 60-årige mannen till en lägenhet i Bredäng genom löften om sex med en 18-årig kvinna. Där blev han i stället misshandlad. Föll ut från en balkong. Efter bara några minuter låg han död på marken i sin Ralph Lauren-skjorta och Timberland-skor. Mordutredningen som följde avslutades sommaren 2009. Ingen dömdes för mord, men tre personer dömdes för misshandel och kidnappning i samband med hans död.

I utredningen som följde beslagtogs 60-åringens två mobiltelefoner – fulla av sexkontakter.

Utedningen var avslutad

Men till skillnad från vad som hittills varit känt var det var inte där Göran Lindberg hittades av Citypolisens människohandelsgrupp.

Det var först på hösten, långt efter att utredningen om 60-åringen var avslutad, som polisen fick in uppgifter om Lindberg.

Följdes av civilspanare

Kort efteråt inleddes spaningar, med telefonavlyssningar och civilklädda poliser.

– Det fanns inga uppgifter i förundersökningen om 60-åringen som gjorde att vi tittade på Lindberg. Det finns en annan koppling till 60-åringen som gjorde att vi i november började spana på Lindberg, säger spaningsledaren Jonas Trolle.

Den 12 januari 2010 stod polisens spanare och väntade utanför ett hus medan Lindberg misstänks ha tagit strypgrepp, våldtagit och slagit sitt offer. De fotograferade två upprivna kvinnor när de kom ut ur huset.

Sedan följde ytterligare minst två tillfällen när spanarna iakttog sexbrott utan att ingripa. Den 25 januari följde de Lindberg från Stockholm till Falun. Där skulle han möta en 14-årig flicka.

Då valde polisen att slå till.

Då grep polisen honom med fyra Viagratabletter i fickan och en väska fylld med sexleksaker.