Döttrarna såg när mamma mördades

37-årig kvinna ihjälslagen
av en okänd gärningsman

Foto: tobias asplind/eyewitness pictures
LUGNT FAMILJEOMRÅDE  Flera grannar chockades av våldsdådet i idyllen. Här förhör polisen potentiella vittnen på gårdens lekplats.
NYHETER

HANINGE. Den 37-åriga fyrabarnsmamman överfölls och slogs ihjäl i sin lägenhet tidigt i går morse.

Men trots att tipsen strömmar in har polisen ingen misstänkt.

– Det är jättekonstigt. Den här sortens mord brukar alltid lösas på sekunden, säger Mikael Törnblom, stationsbefäl vid polisen i Haninge.

Foto: stefan jerrevång
DÖDADES I SIN LÄGENHET Kvinnan hade tidigare blivit hotad och bland annat sökt skydd hos kyrkan. Och trots att det enligt en uppgiftslämnare fanns en välkänd hotbild mot kvinnan så är hennes mördare ännu okänd.

Den ensamstående mamman flyttade nyligen till det lugna familjeområdet i Haninge söder om Stockholm.

I går slog tragedin till.

De tre döttrarna, mellan fem och tolv år gamla, såg hur någon överföll deras mamma i hemmet vid halv nio-tiden på morgonen.

Äldsta dottern flydde med syskonen till några grannar. Därifrån larmades polis och räddningstjänst.

Flögs i helikopter

Ambulanssjukvårdare fann henne livlös och kraftigt blödande från huvudet. Hon fördes svårt skadad i helikopter till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Men hennes liv gick inte att rädda.

– Någon har varit väldigt, väldigt arg med tanke på våldet, säger Mikael Törnblom, stationsbefäl vid polisen i Haninge.

Barnen omhändertagna

Under tiden tog släkt, grannar och vänner hand om barnen, förutom döttrarna en nio månader gammal pojke som enligt uppgift ska ha skadats lindrigt.

– Jag åkte med dem till Sachsska barnsjukhuset. De förstod knappt vad som hänt, men har nu tagits om hand av sin moster. Vi har försökt stötta barnen, säger en väninna.

Flera grannar chockades av våldsdådet.

– Jag vaknade, tittade ut genom fönstret och såg båren när hon fördes ut. Hon bor själv med barnen men hennes ex-make kommer och går, säger en granne.

Man anhållen - och släppt

En man i 45-årsåldern – enligt polisen en nära bekant till kvinnan – anhölls i sin frånvaro som misstänkt för dådet. Han överlämnade sig själv till polisen på kvällen, men släpptes efter förhör.

– Det finns inga misstankar mot honom. Det innebär att vi har en okänd gärningsman och det här betraktas som ett spaningsmord, säger polisens talesman Hesam Akbari.

Sökt hjälp

Källor uppger att kvinnan hade en vårdnadstvist med en före detta man. Och enligt en uppgiftslämnare fanns en välkänd hotbild mot mamman – som därför sökt hjälp och stöd i den närliggande kyrkan.

– Den var inkopplad. Hon hade sökt skydd, säger källan.

Men att kvinnan skulle vara hotad känner inte stationsbefälet i Haninge till.

– Man har väldigt lite uppslag, inget konkret. Det är jättekonstigt. Den här sortens mord brukar alltid lösas på sekunden, säger Mikael Törnblom.

”Det är hemskt”

Stämningen på lekplatsen utanför flerfamiljshusen var uppriven i går eftermiddag.

På en balkong satt en flicka och stirrade tårögt mot lägenheten mittemot – där hennes lekkamrater några timmar tidigare mist sin mamma.

– Det är hemskt. Hennes barn var mina barns kompisar, säger en granne.

Polisen har varit på plats under hela natten, knackat dörr, gjort teknisk undersökning och pratat med människor i området. Nu ska man gå över till att titta på kvinnans bekantskapskrets.

– Alla kommer att förhöras. Före detta män, vänner, arbetskamrater och släktingar. Vi ska lösa det här, säger Mikael Törnblom.