Kostnaden: 18 miljarder kronor

Så mycket har oljekatastrofen kostat BP

Foto: ap
Oljekatastrofen har kostat BP 18 miljarder kronor hittills. Carl-Henric Svanberg sitter kvar som styrelseordförande.
NYHETER

Nu offentliggör BP kostnaden för oljekatastrofen.

Sedan april har oljeläckaget kostat bolaget 18 miljarder kronor.

37 000 personer och 4 500 båtar.

Så stor organisation har hittills försökt stoppa oljeläckan i Mexikanska golfen.

Sedan explosionen på oljeriggen i Mexikanska golfen i april har BP dessutom tagit emot 74 000 krav på ersättning från drabbade människor.

Ersättningsfond

Efter påtryckningar från Obama och Vita huset har BP lagt undan 20 miljarder dollar i en särskild fond. Hittills har 39 000 utbetalningar genomförts, rapporterar Sky News.

Enligt TT är den sammanlagde summan för dessa utbetalningar 126 miljoner dollar.

Totalkostnad

BP hävdar i ett uttalande i dag att läckan hittills kostat oljebolaget 2,35 miljarder dollar, en summa som enligt TT motsvarar omkring 18 miljarder kronor.

Här ingår bland annat insatser som försök att stoppa oljan, uppsamling, federala kostnader och ersättning till drabbade delstater, rapporterar Sky News.

Stränder stängs

Hittills har oljeläckan påverkat 20 mil av Louisianas kust, stängt ner all fiskeverksamhet och hotar nu det känsliga naturlivet i området.

På fredagen tvingades också flera populära stränder i Florida att stänga, rapporterar TT. Detta påverkar den viktiga turistnäringen i delstaten.

Föll med 9 procent

BP:s aktie föll med nästan 9 procent under fredagsförmiddagen på Londonbörsen, rapporterar TT.

Det är den lägsta nivån på 13 år.

– Aktien är under 300 pence för första gången på 13 år, eftersom det är omöjligt att ens ha en aning om hur stora ersättningskraven slutligen blir på bolaget, säger aktieanalytikern David Morrison till nyhetsbyrån AFP.

Aktien har enligt TT minskat med mer än 50 procent i värde under den tid som oljekatastrofen har pågått i Mexikanska golfen.