Minst fyra jagas efter värdekuppen

Rånare försökte spränga värdedepå i Växjö

NYHETER

Rikslarm har utfärdats efter minst fyra gärningsmän som försökte att spränga sig in i säkerhetsföretaget G4S värdedepå i Växjö på midsommaraftonens kväll.

De kom inte över några pengar, men har fastnat på bild.

Ett av de sista spåren som sätts i samband med kuppen är en personbil som i hög hastighet färdades norrut på Smedjegatan.

– Bilen har inte hittats och vi tror att gärningsmännen använt den. Men vi saknar konkreta spår efter dem i nuläget, säger Birgitta Fast, länsvakthavande polisbefäl i Kronoberg, till TT på lördagsmorgonen.

"De misslyckades"

De var tre maskerade män som tog sig in genom taket till G4S värdedepå i Växjö på midsommaraftonskvällen, uppger Johan Petersson, säkerhetschef på G4S.

Utanför väntade ytterligare en man i en bil.

Männen tog sig in i kontorsdelen av värdedepån men sedan tog det stopp. Värdedepån är uppbyggd som ett hus i huset och rånarna kunde inte ta sig vidare in till det valv där det förvaras pengar.

Sprängmedel

De försökte först bryta sig in. När det inte gick försökte de skära sig in. Till sist användes sprängmedel i försöken att ta sig vidare.

– De har haft ganska gott om tid eftersom polisen dröjde, säger Johan Petersson.

När männen inte lyckades få upp fler dörrar lämnade de platsen i den väntande bilen.

Inre spaning

Polisen satte upp vägspärrar och observationsplatser i hopp om att kunna gripa gärningsmännen. Men det aktiva sökandet avbröts under natten.

– Vi har övergått till inre spaning, säger Birgitta Fast och tillägger att polisen givetvis vill komma i kontakt med eventuella vittnen.

Polisen vet inte exakt hur sprängningen gått till eller vilken form av sprängämne som kan ha använts. Tidigt på lördagsmorgonen hade ingen teknisk undersökning av lokalerna startat.

– Den inleds senare under dagen, förklarar Fast.

Bombhot mot polishus

I samband med rånet ringde en okänd person in ett bombhot mot polishuset i Växjö. Föremål hade placerats utanför grindarna.

– De är beskjutna av tekniker och borttransporterade. Det var inga bomber, säger Robert Loeffel, informationschef vid polisen i Kronobergs län.

Avspärrningarna kring polishuset är hävda.

– Vi misstänker att avsikten med bombhotet var att fördröja vår utryckning, säger Birgitta Fast.

Avspärrad

Runt om i centrala Växjö hade även fotanglar slängts ut på gator. Även detta tros ha varit en manöver för att försvåra ett polisingripande.

På morgonen var depån avspärrad och utanför byggnaden vaktade poliser.

Birgitta Fast kan inte svara på frågan om eller hur mycket pengar som kan ha förvarats i depån vid tidpunkten för sprängningen.

– Men i varje fall tidvis förvaras det pengar där, konstaterar hon.

TT