Helge, 68, sköts ihjäl – mördaren går fri för alltid

Preskriptionstiden för mord försvinner

1 av 2
Helge Jagerwall sköts för 25 år sedan. Polisen kom aldrig någon vart i mordutredningen.
NYHETER

Ett skott i magen och pensionären Helge Jagerwall, 68, var död.

I dag går mördaren fri.

Om Jagerwall mördats fem dagar senare hade det aldrig hänt – 1 juli försvinner preskriptionstiden för mord.

Borgholms skjutbana, 26 juni 1985: Regnet öser ner när en man hittar sin klubbkamrat Helge Jagerwall död på skjutbanan. I dag, 25 år senare, är mordet fortfarande olöst.

Och nu går preskriptionstiden ut, vilket betyder att mördaren slipper straff oavsett hur starka bevis som kommer fram. Mordet på Helge Jagerwall är det sista ouppklarade svenska mordet som avskrivs för på torsdag försvinner preskriptionstiden.

”Ingen såg något”

– Jag minns mordet, alla upprördes över det. Vi har aldrig haft några riktiga spår efter mördaren, ingen har sett någonting, säger Jan-Erik Fors, stationsbefäl på Norrköpingspolisen.

Helge Jagerwall övningssköt tillsammans med en okänd man. Troligtvis mördades han redan på förmiddagen men hittades först vid 16-tiden.

Skottet kom sannolikt från hans egen pistol, en 22-kalibrig Hemmerly.

Polisen uteslöt både självmord och olyckshändelse, dels för att Helge Jagerwall var en van skytt och dels för att pistolen var försvunnen. Längre kom de inte, mycket på grund av det kraftiga regnet som sopade bort alla spår.

Flera försök har gjorts för att förlänga preskriptionstiden.

Har ifrågasatts

– Vi blir lika frusterade som de anhöriga om ny information skulle dyka upp efter 1 juli. Även om få mord klaras upp efter 25 år har de anhöriga säkert hoppats på en lösning, säger Jan-Erik Fors.

Enligt kriminologen Mikael Rying har preskriptionslagen ifrågasatts flera gånger sedan ny teknik, bland annat DNA-teknik, har gjort det möjligt att lösa gamla mord. Men lagändringen är framför allt symbolisk.

– Mord är det grövsta brottet som finns och alla, särskilt anhöriga, vill att de reds ut och att mördarna straffas, säger Mikael Rying.

FAKTA

Fyra mord som löstes tack vare DNA

31-åriga Pernilla Hellgren mördades i Falun 4 juni 2000. Fallet löstes först 2008 i samband med Englamordet. Gärningsmannen Anders Eklund erkände mordet på Pernilla efter att utredarna av Englamordet konfronterat honom med DNA-bevis.

10-åriga Helén Nilsson från Hörby rövades bort i mars 1989. När Heléns kropp hittades kunde kriminaltekniker säkra spår av DNA i form av sperma i och på hennes kropp, men tidens DNA-teknik var outvecklad och analyserna blev resultatlösa. Polisen frös ner proverna och 2004 kunde en misstänkt, Ulf Olsson, bindas till brottet. I april 2005 dömdes han till livstids fängelse och i januari 2010 begick han självmord på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.

1993 mördades en homosexuell man i Eskilstuna. För två år sedan grep polisen en man vars DNA fanns på den mördade. Mannen dömdes för dråp men slapp fängelse eftersom det hade gått mer än 15 år vilket var preskriptionstiden för dråp.

Polisen i Skåne håller just på att lösa ett 24 år gammalt mord på 79-årige Gösta Fesse från Eslöv. Teknikutvecklingen har gjort att polisen kan analysera gamla spår och nu väntar åtal mot den 67-årige misstänkte.

Inget straff efter 25 år

I dag preskriberas mord efter 25 år vilket betyder att polisen inte kan återuppta en mord­utredning även om mördaren träder fram eller andra bevis framkommer. Med DNA och annan teknik har möjligheterna att lösa gamla mord ökat och därför har preskriptionstiden ifrågasatts. 1 juli tas den bort. Det innebär att mördare kan straffas oavsett hur lång tid som gått. Cirka 15 mord per år förblir ouppklarade.

Källa: Mikael Rying, kriminolog Mittuniversitetet.