Ny ledare i Nordkorea

Foto: REUTERS
UNDVIKER KAMERAN En av mycket få bilder på Kim Jong-Un, tagen när han var elva år gammal.
NYHETER

Först kom Kim Il Sung.

Sedan Kim Jong-Il.

Och nu gör sig Kim Jong-Un redo.

I september får Nordkorea förmodligen en ny ledare.

Foto: AP
Far och son Nordkoreas grundare, exledaren Kim Il Sung och hans son, nuvarande ledaren Kim Jong-Il.

Han påstås ha minst tre söner med två olika kvinnor.

Och nu verkar det som att Kim Jong-Il slutligen har bestämt sig vem av dem som får ta över tronen vid hans frånfälle.

Kim Jong-Un blir kronprins

Enligt SVT Text har Nordkoreas regerande kommunister (WPK) kallat till möte för att välja en ny högsta ledning i september. Detta har bara hänt två gånger sedan staten Nordkorea bildades 1948. Först ut att väljas var Kim Il-Sung som vid sin död 1994 efterträddes av sonen Kim Jong-Il.

Kim Yeon-Chul, analytiker och professor vid Injeuniversitetet i Sydkorea, uppger att det kommer att bli Kim Jong-Ils yngste son, Kim Jong-Un, 26, som då kommer att väljas till kronprins.

Pratar bra engelska

Väldigt lite är känt gällande Kim Jong-Un – inklusive hans exakta ålder. Enligt obekräftade uppgifter föddes han i början av 1984 av Kim Jong-Ils tredje fru, Ko Yong-hui. Han ska ha studerat i Schweiz, rest mycket i världen och uppges prata bra engelska. Han har även studerat på Kim Il-sung Military University och källor inom WPK säger att han är den ”mest kapabla” av Kims tre söner att ta över styret för den kärnvapenutrustade kommunistnationen med 24 miljoner invånare.

Faderns favorit

När Kim Jong-Ils forne sushikock Kenji Fujimoto skrev sina memoarer 2003 uppgav han att Kim Jong-Un ”såg ut och betedde sig precis som sin pappa” och att han var faderns favoritson. Han uppgav också att sonen ärvt sin pappas intresse för mat och även hans hälsoproblem. Precis som far sin ska Kim Jong-Un ha diabetes och hjärtproblem.

– Kim Jong-Un utsågs till tronföljare redan förra året, men det har inte offentliggjorts till omvärlden, säger Cheong Seong-Chang, en Sydkoreansk analytiker, till nyhetssajten IOL.

”Har fått Alzheimer's”

Kim Jong-Ils hälsa har länge varit föremål för diskussion, då man tror att han drabbades av en stroke 2008. Enligt Al-Jazeeras reporter i Sydkorea, Tony Birtley, florerar intensiva rykten i landet att Kim Jong-Il uppvisar de första tecknen på att ha drabbats av Alzheimer's sjukdom.

– De senaste dagarna har det kommit flera uppgifter om hur han har svårt att gå, svårt att stå och svårt att ens formulera logiska meningar, säger Tony Birtley.

Skulle han dö utan att ha utsett en tronföljare kan landets drabbas av en rejäl maktkamp – både mellan sönerna – men också med militären.

– Problemet är att hans son är en ung man som inte har någon som helst erfarenhet överhuvudtaget, och militären, som har fått allt större makt de senaste åren, kanske inte är helt villiga att bara lämna över till honom, säger Tony Birtley.

Kärlekskampanj pågår

Sydkoreas spionchef Won Sei-Hoon sa i torsdags till nyhetssajten IOl att grannlandet nu dragit igång en intensiv kampanj för att få folket att dyrka Kim den yngre.

Enligt Won har man redan börjat publicera sånger och dikter i nordkoreansk media där man hyllar 26-åringen och man ska även ha startat flera tävlingar där det gäller att på bästa sätt recitera en hyllningsdikt.

Enligt sydkoreanen ska Kim Jong-Un också ha börjat resa runt med pappsen till stora delar av landet för att lära sig så mycket som möjligt.

ARTIKELN HANDLAR OM