af Donner riskerar hårdare straff

Åklagaren kräver mer än fem års fängelse för förre Röda Korschefen

Foto: Björn Lindahl
Åklagaren kräver hårdare straff än de fem års fängelse som Johan af Donner dömdes till i tingsrätten. Här är han med advokat Leif Silbersky.
NYHETER

Förre Röda Korschefen Johan af Donner riskerar ett ännu hårdare fängelsestraff i hovrätten.

Samtidigt tvingas Röda Korset spara 150 miljoner kronor de närmaste tre åren.

Stockholms tingsrätt gick på åklagarens linje och dömde i slutet av maj Röda Korsets förre kommunikationschef Johan af Donner till fem års fängelse för grova bedrägerier och grov trolöshet mot huvudman.

Den brottsliga fakturahanteringen gjorde han enligt tingsrätten tillsammans med två leverantörer till Röda Korset, som dömdes till 1,5 respektive 2,5 års fängelse. De tre ska tillsammans betala ett skadestånd på sammanlagt runt 12 miljoner kronor till Röda Korset och Cancerfonden.

Kräver straffskärpning

Men nu har både åklagaren och de dömdas försvarsadvokater överklagat domarna.

Chefsåklagare Alf Johansson kräver i sin överklagan till hovrätten hårdare straff för af Donner och leverantörerna. De friades av tingsrätten för åtalspunkterna grovt mutbrott och grov bestickning. Men Alf Johansson yrkar nu på att alla tre också ska dömas för de åtalspunkterna.

– Jag yrkar på straffskärpning för de tre oavsett om hovrätten fäller dem till ansvar för grovt mutbrott och bestickning eller inte.

Därmed riskerar af Donner och de båda leverantörerna att hovrätten dömer dem till ännu längre fängelsestraff.

Vill ha sänkt straff

Alf Johansson kommer inte lägga fram någon ny bevisning i hovrätten.

– Det behövs inte. Vi behöver heller inte ta om vittnesförhören. Det blir banduppspelningar i hovrätten, säger Alf Johansson.

Johan af Donner har erkänt hanteringen med de falska fakturorna och hävdat att han behövde pengarna för att kunna täcka kostnaderna för familjens lyxliv. De båda medåtalade bestrider brott och hävdar att de lurats av af Donner att delta i fakturasvindlerierna, som pågick under nio år på både Cancerfonden och Röda Korset.

Johan af Donner anser att hans fängelsestraff bör sänkas till tre år och hävdar att det finns förmildrande omständigheter. Förhandlingarna i hovrätten väntas dra igång mot slutet av året.

Förtroendekris

Röda Korsets anseende har drabbats hårt att av af Donners bedrägerier. Organisationen har tappat medlemmar och ekonomin har försämrats. Den nye generalsekreteraren Ulrika Århed Kågström har en jätteuppgift att städa upp i organisationen både internt och externt.

Hennes företrädare Christer Zettergren slutade i våras efter hård intern kritik mot hans ledarskap.

De närmaste tre åren tvingas Röda Korset genomföra besparingar på sammanlagt 150 miljoner kronor. Det betyder att vissa verksamheter kommer läggas ned eller samordnas. Inköpsrutiner behöver stramas upp och förbättras.

Och enligt vad TT erfar riskerar ett hundratal anställda att sägas upp.

Röda Korsets styrelse ska i september ta ställning till ett förslag om omorganisation, som flera arbetsgrupper nu håller på att ta fram.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM