Är han verklighetens Bourne?

Foto: ap, UIP
som ur en actionfilm Brian Alexik hade mängder av vapen i sin gömma och mosaik föreställande CIA:s logga. Han har även flera alias, en till likhet med skådespelaren Matt Damons rollfigur i ”The Bourne identity”.
NYHETER

Verklighetens Jason Bourne eller en simpel brottsling?

En mystisk man som greps nyligen förbryllar den amerikanska polisen.

I hans lägenhet hittades högteknologisk utrustning, svåråtkomliga vapen, och golvplattor med CIA-loggan.

Foto: ap
beväpnad och farlig Los Angeles-polisen varnar för Brian Alexik, också känd under två andra namn. Klicka på bilden för en större version.

34-årige Brian Alexik är en gåta för den amerikanska polisen.

Alexiks gömma i Los Angeles upptäcktes av en slump då polisen undersökte ett gaslarm och bröt upp dörren till hans lägenhet.

Stor vapengömma

Polisen hittade där mängder av vapen, exempelvis en AK-47 och handgranater. Där fanns också golvplattor med en mosaik föreställande CIA:s logga, och utrustning för att förfalska pengar. Man hittade även en högteknologisk kikare riktad mot grannbyggnaden, där USA:s motsvarighet till svenska Riksbanken ligger.

Då dörren slogs in försvann Brian Alexiks spårlöst, troligen genom att använda brandtrappan.

Jakten på honom drog i gång direkt.

Men att spåra honom och ta reda på hans riktiga identitet var inte alldeles lätt. Det visade sig att han hade använt minst två alias. Vapengömman och hans sätt att dölja sin riktiga identitet fick polisen att jämföra honom med Jason Bourne, en karaktär som spelas av skådespelaren Matt Damon i tre filmer.

Motivet okänt

Karaktären Jason Borune är där en avhoppad agent som drabbats av minnesförlust och inte vet sin riktiga identitet. Han är expert på vapen och har också ett flertal alias.

Till slut lyckades polisen dock lista ut vem 34-åringen var. Brian Alexik är troligen en ganska simpel brottsling, tidigare dömd för grov stöld och knarkbrott.

Och efter flera veckors jakt hittades han till slut i en exflickväns lägenhet, bara kilometer ifrån den egna bostaden.

Men ännu vet ingen vad det var som drev Brian Alexik till att skaffa all vapen och all utrustning. Han säger inte ett knyst i förhören.

– Det är fortfarande oklart vad hans plan var, men det som däremot står klart är att vi stoppade planerna genom att gripa honom, säger Michael Downing, chef på Los Angeles-polisen till nyhetsbyrån AP.

Polisen försöker nu ta reda på om han är en del av en större grupp eller om han var i färd med att utföra ett attentat av något slag.

Kanske finns svaret i de tre datorer polisen hittade i lägenheten och vars innehåll man nu ska gå igenom.

ARTIKELN HANDLAR OM