Obama bjöd Cameron på toppmöte - i helikoptern

Världsledarna diskuterade BP och Afghanistan

NYHETER

President Obama och brittiske premiärministern David Cameron har flera gemensamma frågor att hantera. Inför G20-mötet i Toronto passade toppledarna på med ett privat möte - i Obamas helikopter.

Foto: Charles Dharapak
Obama och Cameron på väg ombord på Marine One för färd mot G20-mötet i Toronto.

För första gången sedan Cameron tillträdde sin post i förra månaden träffade premiärministern president Obama på tu man hand. Det privata mötet ägde rum under lördagen i presidentens helikopter Marine One mellan G8-mötet i Muskokaregionen till G20-mötet i Toronto.

"Hotade skicka räkning"

– Han hotade med att skicka en räkning för resan. Men jag sade att det är tuffa ekonomiska tider i Storbritannien nu, så det måste nog räknas som en gratislift, skämtade Cameron efter helikopterfärden.

Spänt om oljehanteringen

Men i grunden ligger politiska spänningar mellan de båda ländernas regeringar. Först på agendan stod hanteringen av oljekatastrofen i Mexikanska golfen. Obama har lagt hela ansvaret på British Petroleum (BP), som spelar en viktig roll för miljontals brittiska pensionärer med stora fondinnehav i oljeföretaget. Opinionsundersökningar visar att mer än varannan britt tycker att Obamas hantering av BP-katastrofen har försvagat länken mellan de båda länderna.

– Det ligger i allas intresse att BP fortsätter vara ett finansiellt starkt och stabilt bolag, har Cameron tidigare sagt till AP.

Cameron vill ta hem trupper

På fredagen annonserade Cameron att han vill dra tillbaka brittiska trupper från Afghanistan inom fem år. Obama sade efter diskussionerna med Cameron att länderna är överens om strategin att bygga upp Afghanistan igen, men tillade:

– Den här perioden kommer att bli kritiskt, både på den politiska fronten och den militära.

Obama talar ikväll

Just nu pågår G20-mötet i Toronto. 130 personer greps efter kravaller under protester mot mötet. En av de viktigaste frågorna för G8-mötet för världsledarna är att lösa den globala, ekonomiska krisen.

Ikväll vid midnatt svensk tid håller Obama presskonferens från G20-mötet.

00.00: Obama håller presskonferens

Aftonbladet sänder live från G20-mötet i Toronto.