Ovanligt få trafikdöda i midsommar

1 av 3 | Foto: rickard sjödin
AVLED OMEDELBART Två personbilar frontalkrockade strax före klockan tre i går i Hosjö, norr om Falun. Föraren i den ena bilen, en 60-årig man, dog.
NYHETER

Färre liv än vanligt gick till spillo i midsommartrafiken.

Mellan torsdag och söndag har fem dödsoffer rapporterats.

Normalt är midsommar en av årets svartaste trafikhelger. I snitt har åtta personer omkommit på vägarna i samband med helgen de senaste åren.

Årets svåraste olycka inträffade i Ystad på midsommardagskvällen.

– Bilen, som var en cabriolet, voltade när den körde av vägen och landade uppochner. Personerna i bilen, en man och en kvinna, omkom omedelbart, berättade Peter Martin, vakthavande befäl vid Skånepolisen.

Vad som orsakade olyckan är oklart. Bilen ska inte ha kört för fort.

Tågolycka

Vid en järnvägsövergång i Västra Torup mellan Tyringe och Perstorp omkom en äldre man då ett regionaltåg kolliderade med en personbil på torsdagseftermiddagen. Hur bilen hamnade innanför bommarna visste inte Skånepolisen. Fordonet blev helt demolerat och hamnade vid sidan av spåret.

Samma eftermiddag förolyckades en man vid en frontalkrock på riksväg 80 utanför Falun. Föraren till den andra inblandade bilen kom undan med livet i behåll.

Ytterligare en man omkom i en cykelolycka i småländska Traryd natten till midsommardagen. Han cyklade av okänd anledning omkull inne i samhället strax efter midnatt.

Misstänkt rattfylleri

Tio personer hade packat in sig in en gammal Volvo som körde av vägen vid Brevens bruk i Närke på midsommarafton. Tre kvinnor i 20-årsåldern skadades, varav två svårt. Föraren, en man i 20-årsåldern, är misstänkt för rattfylleri.

Tre ungdomar skadades också allvarligt när bilen de åkte i voltade i ett dike på E 6 i närheten av bohuslänska Kode på midsommarafton.

FAKTA

Omkomna i midsommartrafiken

Antal omkomna i midsommartrafiken (torsdag–söndag) de senaste åren:

2000: 5

2001: 9

2002: 8

2003: 12

2004: 8

2005: 11

2006: 7

2007: 8

2008: 7

2009: 8

Källa: Vägverket (TT)

TT