Polisutredningen mot polischef offentliggörs

Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
åtalas på 23 punkter Den före detta polischefen Göran Lindberg misstänks bland annat för flera fall av våldtäkt, förberedelse av grov våldtäkt mot barn och koppleri.
NYHETER

Delar av polisutredningen om den före detta polischefen Göran Lindbergs misstänkta brott släpps, beslutade Södertörns tingsrätt i morse.

Vissa detaljer kommer dock att maskas för att de utsatta kvinnorna inte ska pekas ut.

I morgon börjar rättegången i en av Sveriges mest uppmärksammade sexbrottsmål. Förre polischefen Göran Lindberg står åtalad på 23 punkter – bland annat flera våldtäkter mot unga kvinnor. I morse beslutades att delar av polisutredningen offentliggörs.

Tingsrätten valde att gå tvärs emot kammaråklagare Håkan Roswalls beslut att sekretessbelägga utredningen. Åklagaren säger till TT att han inte har några kommentarer till tingsrättens bedömning om att släppa delar av förundersökningen.

– Det visste jag inte att de gjort, men var och en gör sin bedömning. Jag har ingenting att säga och vill inte kommentera det här just nu, säger Roswall.

Den flera tusen sidor långa utredningen hemligstämplades från början av åklagaren.

2 700 sidor

– I större delar hävs sekretessen. Det som har skyddats är framför allt målsäganden, deras namn och annan information som skulle kunna peka ut dem, säger ansvarige rådman Lars Tomth.

Hela förundersökningen är på 2 700 sidor. Omkring 300 sidor har strukits helt. Bland annat är rättsintyg, psykologanteckningar, adresser och bilder som rör målsägandena borttagna.

– Det är alltid svåra beslut att fatta. Men det är en avvägning mellan det stora intresset från allmänheten och hänsyn till de här kvinnorna. Vi har tagit den här ställningen medan åklagaren gör en annan bedömning, säger Tomth.

Kritik mot sekretessen

Flera kritiska röster har höjts mot att materialet från början inte blivit offentligt, bland annat från förre detta överåklagare Sven-Erik Alhem, numera ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund. Även Staffan Yngve (S) vid polisstyrelsen i Uppsala har överklagat beslutet. Där pågår en utredning om Lindberg begick några felaktigheter under sin tid som länspolismästare. Men åklagaren tillbakavisar kritiken.

– Det är av hänsyn till brottsoffren. Det finns uppgifter överallt i utredningen som direkt eller indirekt kan peka ut dem. Vissa anhöriga känner inte till allt och flera av kvinnorna är rädda för att de ska kunna identifieras genom detaljerna, säger kammaråklagare Håkan Roswall.

Glömmer brottsoffren

Advokat Caroline Reiner biträder fyra av målsägandena och blir orolig när hon får veta att sekretessen lättats.

– Jag hoppas att de inte släpper sekretessen på målsägandes förhör. Det finns ju många sätt att ta reda på vilka de är. Släpps förhören och läggs ut på nätet så kan det till exempel påverka utsagorna från dem som ska höras, säger hon till TT.

I ett så här uppmärksammat mål är det extra viktigt att hålla på sekretessen, enligt Reiner.

– Ett sådant här mål skiljer så väsentligt från andra mål, just på grund av det massmediala trycket. Man glömmer bort brottsoffren i det här, man utsätter dem för en omänsklig press, säger hon.

Våld och koppleri

Det är en skrämmande bild som målas upp på de fåtal sidor som blivit offentliga. Flera av de brott Lindberg åtalas för präglas av sadism och våld där kvinnorna fjättras och misshandlas innan han våldför sig på dem. Göran Lindberg är misstänkt för en grov våldtäkt på en 17-årig flicka, tre våldtäkter och förberedelse till grov våldtäkt mot barn, dessutom tio fall av koppleri och flera fall av sexköp. Ytterligare tre män är åtalade för sexköp och i flera fall ska Lindberg ha förmedlat kontakter med kvinnorna, kört dem till hotell och tagit betalt för de sexuella tjänster som utförts.

Brotten Göran Lindberg misstänks för och som blivit offentliggjorda är:

Våldtäkt någon gång mellan den 20 och 24 januari 2007 i en bil parkerad i Täby kyrkby. Lindberg misstänks att genom våld och slag ha tvingat en kvinna till sexuell handling som är att jämföra med samlag.

Förberedelse till grov våldtäkt mot barn den 25 januari i Stockholm, Solna och Falun. Lindberg ska ha planerat att våldta en 14 år gammal flicka och han hade packat en väska med avancerade sexhjälpmedel och tortyrredskap. Åklagaren anser att det var väldigt nära att brottet genomfördes.

Grov våldtäkt den 31 januari 2007 i Täby. Lindberg misstänks genom misshandel och våld ha tvingat en då 17-årig kvinna till flera samlag. Han har även bundit henne med läderremmar och slagit henne i underlivet.

Våldtäkt den 8 januari 2009 i Bandhagen. Lindberg misstänks ha våldtagit en då 17 år gammal flicka. Med våld har han tvingat henne till samlag.

Våldtäkt den 12 januari 2010 i Örebro län. Lindberg misstänks bland annat ha slagit kvinnan och tagit strypgrepp på henne när hon gjort motstånd.

Flera fall av k oppleri under tiden 1 oktober 2006–30 september 2009 i bland annat Stockholm.

TT