Hovrätten kortar straffet för slaktmaskmordet

NYHETER

37-åringen sköt ihjäl sin ex-flickvän med en slaktmask framför ögonen på sina barn.

I tingsrätten dömdes han till 14 års fängelse för mord.

Hovrätten kortar straffet med två år.

Frida Stenberg blev 24 år.

37-åringen dömdes till 14 års fängelse för mordet på Frida Stenberg, 24, i Luleå.

Han dödade sina barns mamma genom att skjuta henne i nacken med en slaktmask. Han nekar till mord men erkänner att han har dödat henne.

Hovrätten bedömer att hans psykiska störning är mer allvarlig än vad som framkommit i tingsrätten och kortar därför straffet.

Nytt läkarutlåtande

Rättsläkaren hade i hovrätten ändrat sitt förra utlåtande och ansåg nu att det var mer sannolikt att 37-åringen faktiskt led av en allvarlig psykisk störning när han begick mordet.

Han menar att 37-åringen kan ha befunnit sig i ett ”mikropsykotiskt” tillstånd som förhindrade honom att anpassa sitt handlande på ett advekat sätt.

Därför kortas hans fängelsestraff med två år.

Får fängelse

Rätten har haft svårt att bedöma om gärningen begåtts under påverkan av en allvarlig psykisk störning eller inte. Mannen lider av den typen av störning nu men hans sjukdom är behandlingsbar. Därför dömer hovrätten honom trots detta till fängelse.

I tingsrätten berättade han att han var rädd att bli av med vårdnaden av barnen. Det var därför han sköt. Han hämtade slaktmasken i bilen och satte den mot nacken på Frida som dog omedelbart.

Vapnet används för slakt av djur.