Läsarna hyllar Jonnys beslut

Jonny Forsberg: ”Skönt att höra. Jag tackar verkligen för allt stöd”

Foto: Johan Eklund
Jonny Forsberg körde för fort för att släppa fram ambulansen – då tog polisen hans körkort.
NYHETER

Aftonbladets läsare hyllar Jonny Forsbergs beslut att trycka på gasen.

Hela 95 procent hade gjort samma sak.

– Det är skönt att höra. Alla jag pratar med tycker att jag gjorde rätt, säger han till Aftonbladet.

Hittills har 40 000 personer sagt sitt.

Och en överväldigande majoritet står bakom Jonny Forsbergs beslut att gasa när han fick en blåblinkande och tjutande ambulans bakom sig.

Hela 94 procent säger att de själva också hade gasat, istället för att hålla hastigheten.

– Jag får verkligen tacka för allt stöd, säger Jonny Forsberg till Aftonbladet.

”Årets paragrafryttare”

Över 300 människor har också kommenterat morgonens artikel.

”Jag har själv varit i samma situation, då körde jag mot rött och över ett övergångsställe för att släppa fram en bakomvarande polisbil med blåljus. Tur att dem inte tog mig för det då…” skriver signaturen Pacmyc.

”Jag vill ha den där polisens kontaktinformation. Ska starta ett nytt pris där man blir belönad för sånt här. Han ska få bli "Årets paragrafryttare", skriver Sixblade.

”Gjorde helt rätt”

Men cirka fem procent anser att polisen handlade rätt.

”Polisen har gjort helt rätt i sitt agerande, en person som kör för fort är en person som kör för fort. Anledningen till brottet är inte polisens sak att utreda på plats i ett sånt här fall”, anser signaturen AndTin.

FAKTA

Läsarnas kommentarer:

Zteffe:

Hmm? Jag känner cirka 15 trafikpoliser runt om i Sverige. Efter att jag läst artikeln ringde jag upp två av dem och båda beklagade deras "kollegas" uppförande och menade att man måste se till omständigheterna i varje enskilt fall... Enligt båda så är detta ett fall som aldrig ens skulle ha existerat i deras respektive arbetsområden.

Totalsatan:

Jag hade utan tvekan kört för fort för att släppa fram en ambulans eller brandkår. Men i och med detta så kommer jag aldrig släppa förbi en polisbil på utryckning.

Silltumme:

Det spelar väl ingen roll om det fanns flera "mindre" avfarter. Det snabbaste och smidigaste är att öka farten fram till tvåfiligt. Att göra en snabb inbromsning med ett utryckningsfordon bakom sig är att utmana ödet. Jonny gjorde en skitbra bedömning tycker jag. Snabbt, smidigt och troligtvis hur säkert som helst.

Jonanilon:

Polisen har gjort hel fel i det här fallet. Ambulansen påkallar inte fri väg – den kräver fri väg, vilket innebär att Jonny skall lämna fullständigt företräde oavsett om han måste bryta mot de trafikregler som gäller på sträckan.

FairPlay:

Sunt förnuft kan vara att följa hastighetsgränserna och underlätta för ambulansen inom lagens ramar.

Patil:

En sak verkar alla eniga om, Jonny förtjänar en ursäkt samt en stor applåd för att han bryr sig om en skadad medmänniska.

Jimmy:

Lycka till Jonny! jag hoppas verkligen att du får tillbaka körkortet och får boten avskriven. Jag hade agerat och antar att majoriteten hade gjort likadant, sunt förnuft. Tänk om följdeffekten blir att billister inte flyttar på sig när det kommer en ambulans. Det skulle bli katastrof om ambulanserna ska börja KÖA. Minuter är avgörande ibland.