Internetleverantör spärrar Pirate Bay

Stoppar trafik till och från sajten

NYHETER

Nätleverantören Black Internet stoppar all trafik till och från The Pirate Bay – något som kan påverka tiotusentals användare.

Företaget anser att hovrättens beslut som kom för en dryg månad sedan tvingar dem till detta, och vd:n Victor Möller ger hovrätten en rejäl känga.

– Hovrätten förstår inte tekniken, säger han till Aftonbladet.se.

När beslutet mot företaget Black Internet kom från hovrätten tvingades de att strypa The Pirate Bays uppkoppling mot nätet. En seger för film- och skivindustrins advokater.

Stryper åtkomsten

Nu har Black Internet tagit det ett steg längre och stryper sina kunders åtkomst till The Pirate Bay helt. Ingen som surfar med hjälp av Black Internet kan alltså längre komma in på hemsidan.

– Vi måste göra det. Rätten har funnit det möjligt att vitesförelägga oss annars, säger vd:n Victor Möller.

Men hovrätten håller inte med om den tolkningen.

– Beslutet innebar inte någon allmän övervakningsplikt över vad folk gör på nätet eller en generell plikt att stoppa nån från att ta sig in på The Pirate Bay. Det framgår tydligt i vårt beslut. Vårt beslut avser bara att Black Internet inte får ge internetuppkoppling till The Pirate Bay säger Ulrika Stenbäck Gustavsson som var en av tre domare i målet till SvD.se.

Men för Black Internet är läget inte lika solklart.

Principiell fråga

– Antingen gör vi som hovrätten säger och får skit för det, eller så gör vi inte och det kostar oss skjortan och en herrans massa mer. De förstår inte tekniken och kan därför inte skriva ett beslut som jag som tekniker kan läsa, säger Victor Möller som hoppas på ett prövningstillstånd i Högsta domstolen.

– Det här är ju en principiell fråga. Vilket ansvar har vi som operatörer? Vilka inskränkningar kan åläggas oss att göra? Ska vi vara poliser på internet? Det är sådana frågor som gör att det platsar i HD.

FAKTA

Så gör din internetleverantör

Telia

Patrik Hiselius, ansvarig för samhällskontakter:

Beslutet har ännu inte vunnit laga kraft, och det finns inget beslut på Telia att sluta tillhandahålla våra tjänster. Men det är helt klart en viktig principiell fråga för hela branschen. Den allra viktigaste frågan för ett fritt och öppet internet med bibehållande yttrandefrihet är att inte ålägga mellanhänderna ett ansvar över vad folk kommunicerar med varandra över internet. Håll mellanhänder fria från ansvar.

Bredbandsbolaget

Andreas Hamrin, presschef:

Vi anser inte att vi ska agera polis på nätet och ha koll på vilka sidor våra kunder surfar in på. Vi har samarbete med rikskriminalpolisen för att förhindra barnpornografi. Utöver det begränsar vi inte vad våra kunder gör på internet.

Tele 2

Annika Kristersson, presschef:

Det här är en dom som gäller bara Black Internet och inte andra operatörer. Vi har inte fått någon dom emot oss, och vår roll som internetleverantör är inte att agera polis.

Com Hem

Björn Nilsson, informationsdirektör:

Vi ser inte att vi behöver förändra något i vår verksamhet. Det är ingenting som vi har funderat över. Naturligtvis kommer vi att analysera det och följa det noga, men framför allt är det ett ärende för Black Internet att svara på. Vi har inte analyserat domen helt och fullt ännu och måste sätta oss och titta på den först i lugn och ro.