Tjallade på sina egna

47-åringen straffades med tatuering – nu är han åklagarens vittne

Stor razzia 47-åringen vände sig till polisen efter att han tvångstatuerats och blivit rånad i sitt hem av sina forna kamrater. 19 maj slog polisen till.
NYHETER

Han var med och slipade bort en annan medlems gängtatuering.

Nu är 47-åringen utesluten ur Hells Angels – och polisens nyckelvittne efter jätterazzian.

– Han står under polisens beskydd, säger kammaråklagare Per Håkan Larsson.

Foto: Foto: POLISEN
Rädd Den 47-årige mannen tvingades till en tatuerare och märktes med dagens datum och ordet ”OUT”. ”Jag hade ont i magen av rädsla”, säger han.

Den 47-årige mannen har varit medlem i Hells Angels sedan 1999. Han klättrade i hierarkin och blev klubbens säkerhetschef – sergeant at arms.

Därifrån steg han ytterligare i graderna till vice president, en position han hade tills han uteslöts.

För tolv år sedan dömdes 47-åringen efter att en medlem som hamnat i onåd fått sin gängtatuering bortslipad med en rondellslipmaskin.

Då visste han inte att ett liknande öde skulle drabba honom själv.

Obetald skuld

Den 12 augusti förra året kallades mannen till Hells Angels klubbhus i Gunnilse. Där gjorde hans forna vänner klart för honom att han inte längre är önskvärd i klubben. Anledningen var en obetald skuld på 300 000–400 000 kronor.

– Han har åkt runt och blåst folk. Han stod inte för klubbens värderingar, har en av medlemmarna sagt till polisen.

Tvångstatuerades

47-åringen tvingades in i ett hus där en tatuerare väntade. Med svart text skrev han ordet ”OUT” och den aktuella dagens datum på mannens högra arm.

– Jag mådde fruktansvärt dåligt. Jag hade ont i magen av rädsla, säger 47-åringen i polisförhör.

När tatueringen på armen var klar åkte hans forna klubbkamrater hem till hans lägenhet och tog smycken, glas och kläder värda 60 000 kronor.

300 poliser stormade

Den 17 mars berättade 47-åringen hela sin historia för polisen. Förhöret låg till grund för ett historiskt tillslag mot Hells Angels i Göteborg.

Två månader senare – på kvällen den 19 maj 2010 – körde en pansarbil rakt genom entrén till klubbområdet och uppemot 300 poliser stormade in. 13 medlemmar och blivande medlemmar, prospects, greps. Jätterazzian i Göteborg betecknas som den största insatsen någonsin mot mc-kriminella i Sverige.

Den uteslutne medlemmen och hans familj lever nu under allvarliga hot.

– Han står under polisens beskydd, säger kammaråklagare Per Håkan Larsson.

Nedgrävda vapen

Klubbens president Tommy Steele Petersson och den nuvarande säkerhetschefen Stefan Armenius åtalas nu för anstiftan till misshandel.

Det var de som beordrade tvångstatueringen, enligt åklagaren. Den 41-åring som höll i nålen åtalas för misshandel.

Samtidigt åtalas Armenius och ytterligare tre män för rånet i 47-åringens lägenhet.

Och utredningen fortsätter – vid razzian hittades sprängpatroner och minst två automatvapen nedgrävda.

– Vi kommer att gå vidare med misstankar om grovt vapenbrott, säger Per Håkan Larsson.

FAKTA

Sex män åtalas efter jätterazzian

Tommy Steele Petersson, 51

Åtalas för: Anstiftan till misshandel.

President för Hells Angels Gothenburg och medlem sedan många år. I förhör med polisen svarar han ”inga kommentarer” på nästan alla frågor. Dömdes tidigare i år för misshandel av en 15-årig flicka.

Inkomst 2009: 0 kr.

Stefan Armenius, 46

Åtalas för: Rån och anstiftan till misshandel.

Säkerhetschef – sergeant at arms – och en av de som uppmanade till tvångstatueringen. Var tidigare mycket god vän med 47-åringen och har berättat för polisen om varför denne uteslöts och hur det gick till.

Inkomst 2009: 0 kr.

Man, 40

Åtalas för: Misshandel och narkotikabrott.

Tatuerare från Göteborg som skrev ”OUT” på 47-åringens arm efter order från Petersson och Armenius. Anhölls efter tillslaget mot Hells Angels. Vid en husrannsakan hittade polisen en mindre mängd hasch i hans ägo. Har varit verksam i lackeringsbranschen men är försatt i personlig konkurs. Har en skuld till Kronofogden på 143 000 kronor.

Inkomst 2009: 12 000 kr.

Man, 27

Åtalas för: Rån.

Är så kallad prospect vilket innebär att han ännu inte är fullvärdig medlem av Hells Angels. Deltog i rånet hos 47-åringen när värdesaker för omkring 60 000 kronor stals.

Inkomst 2009: 218 000 kr.

Man, 33

Åtalas för: Rån.

Har innan han anslöt sig till bikerkulturen en bakgrund inom Nationalsocialistisk front. Greps för våldsamt upplopp vid nazifesten i Brottby 1998. Dömdes 2003 för misshandel till fängelse i två månader.

Inkomst 2009: 399 800 kr.

Man, 34

Åtalas för: Rån.

Även han är så kallad prospect och deltog i rånet hemma hos 47-åringen. Dömdes 2008 för innehav av kniv och annat farligt föremål. Har en lång rad betalningsanmärkningar och skulder på 34 000 kronor hos Kronofogden.

Inkomst 2009: 241 061 kr.

ARTIKELN HANDLAR OM