Ny stor strejk i Grekland i dag

Bara akutmottagningar öppna

Foto: AP
NYHETER

I dag diskuterar Greklands parlament åtgärderna som ska rädda den krisande ekonomin.

Men facken protesterar mot paketet och har utlyst storstrejk.

I samband med protestmarcher sköt polisen i dag tårgas mot demonstranter i centrala Aten.

Grekland har drabbats av flera omfattande strejker den senaste tiden. Flera gånger har strejkerna dessutom övergått i våldsamma protester och i maj dog tre personer när demonstranter satte en bank i brand.

Orsaken till krisen är att Grekland under lång tid haft dåligt kontroll på de offentliga finanserna och lånat pengar utomlands för att täcka upp ett allt större underskott.

Försämrad standard

Ett stort underskott kombinerat med en stor statsskuld har tvingat Grekland att strama åt ekonomin. För att visa EU och världen att problemet tas på allvar har regeringen föreslagit ett stort sparpaket.

När paketet genomförts kan Grekland ta del av de lånpaket som krävs för att rädda den kantrande ekonomin. Nackdelen är att reformerna innebär kraftigt försämrad levnadsstandard för många greker.

De två största fackföreningarna motsätter sig främst att pensionsåldern höjs och att reformpaketet medför att det blir billigare för företag att avskeda anställda.

Lamslår landet

Fackens motdrag är att utlysa ännu en strejk som under tisdagen kommer att lamslå stora delar av Greklands offentliga sektor och transportsektor.

Under dagen kommer skattekontor, skolor och kommunala myndigheter att stängas. På sjukhusen kommer enbart akutmottagningar att stängas och tågtrafiken att gå med minskad kapacitet.

Dessutom kommer varken tidningar att publiceras eller tv-nyheter att sändas eftersom det största journalistfacket valt att sympatisera med strejken.