A-kassechef hjälpte sin dotter att fuska

NYHETER

Kvinnan var ny a-kassemedlem och hade därför bara rätt till den lägsta ersättningen.

Men det problemet fixade pappa A-kassechefen.

Nu krävs far och dotter på 70 000 kronor, skriver Hallands Nyheter.

En halländsk man var inte bara politiker, utan också regionchef för a-kassan när hans dotter skulle börja studera för några år sedan.

Skulle få lägsta beloppet

Hon ansökte i samma veva om både medlemskap i a-kassan och om ersättning. Men eftersom kvinnan var en ny medlem var hon bara berättigad till den lägsta grundersättningen.

Då ryckte pappa in.

Fick allt på en gång

Den halländske politikern tog själv över dotterns ärende och gick in i efterhand och registrerade henne som medlem nästan ett år tidigare än det aktuella datumet. A-kassechefen såg också till att dotterns studier klassades som så begränsade att de inte hindrade henne från att få a-kassa. Alla hennes avgifter betalades in på en gång i efterhand, skriver Hallands Nyheter.

Kräver 70 000

Bara ett par veckor innan att regionchefen skulle gå i pension avslöjades bluffen. Dottern polisanmäldes för bedrägeri medan pappan stängdes av från jobbet och polisanmäldes för trolöshet mot huvudman och förvanskande av urkund.

Men nu har polisutredningen tagit så lång tid att åklagaren tvingats lägga ner båda förundersökningarna eftersom de misstänkta brotten har blivit preskriberade.

A-kassan kräver dock tillbaka de nästan 70 000 kronor som utbetalats. Pappan och dottern krävs på halva beloppet var. Kvinnan har överklagat a-kassans beslut till förvaltningsrätten.