Dagens namn: Göte, Göta
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

De styr från fängelset

Gängen värvar medlemmar – inlåsta

GÄNGMEDLEMMAR BRÖT SIG FRIA I september 2004 utbröt ett upplopp på Mariefredsanstalten. 19 unga fångar började slå sönder inredningen och tog sig till sist ut på anstaltens gård från den låsta avdelningen. Alla var dömda till långa |straff och många medlemmar i kriminella gäng.   GÄNGMEDLEMMAR BRÖT SIG FRIA I september 2004 utbröt ett upplopp på Mariefredsanstalten. 19 unga fångar började slå sönder inredningen och tog sig till sist ut på anstaltens gård från den låsta avdelningen. Alla var dömda till långa straff och många medlemmar i kriminella gäng. Foto: FREDRIK HOFGAARD

Gängen värvar i maktens korridorer.

Med hjälp av korrumperade myndighetsanställda styrs den organiserade brottsligheten inifrån svenska fängelser.

– Man hittar hela tiden nya sätt att bedra oss, säger Christer Isaksson, säkerhetschef på kriminalvårdens huvudkontor.

Mannen växte upp i ett lummigt villaområde.

De positiva omdömena haglar från barndomsvänner och studiekamrater. Social. Glad. Trevlig. Under universitetsstudierna hade han flera förtroendeuppdrag. Det slutade med en ansvarsfylld tjänst som jurist på en myndighet. Men något gick snett.

En del säger att det var missnöje med lönen som gjorde att han lockades till den andra sidan. Nyligen dömdes mannen för ekonomisk brottslighet. Den sociala och utåtriktade myndighetsjuristen blev något annat.

Han blev intagningsnummer 10 på en svensk anstalt.

Tungt kriminella

Det var också där, efter kort tid, som myndighetsjuristen blev medlem i ett av de senaste gängen på polisens och kriminalvårdens listor över farliga fängelsegäng. Ett gäng som kallar sig Crime Inc Sweden och har några av Sveriges mest kriminellt belastade personer i medlemsförteckningen.

Juristens förvandling tecknar en bild av situationen på de svenska anstalterna år 2010.

”Hittar nya sätt att bedra oss”

Aftonbladets kartläggning visar på en explosionsartad utveckling av nya gäng och en allt mer aggressiv medlemsvärvning innanför murarna. Genom att värva personer på maktpositioner i samhället lyckas gängen styra sin verksamhet och planera brott innanför murarna.

I en färsk rapport från Kriminalvården är det en dyster bild som målas upp.

Det blir hela tiden fler kriminella gäng på Sveriges anstalter. Samtidigt fler missbrukare, fler med låg utbildningsnivå, fler som är psykiskt störda, fler som är aggressiva.

– Målet är att inga kriminella aktiviteter ska initieras och styras inifrån fängelserna, säger Christer Isaksson, säkerhetschef på Kriminalvårdens huvudkontor.

– Men man hittar hela tiden nya sätt att bedra oss.

Christer Isaksson.   Christer Isaksson. Kriminalvården har svarat med ständigt ökande säkerhetsarrangemang. Inpasseringskontrollerna har hårdnat. Det finns narkotikahundar, röntgen, larmbågar. Gängmedlemmar berättar för Aftonbladet om ständiga förhör av kriminalvårdens underrättelsetjänst.

Men ändå är det ofta gängen som vinner.

– Det finns nästan alltid en mobiltelefon gömd någonstans på en avdelning och även om det blivit svårare så ska man vara medveten om att busarna alltid ligger steget före, säger författaren Börge Hellström som har ett förflutet som kriminell.

Börge Hellström.   Börge Hellström. Det kan handla om kodord i ett godkänt telefonsamtal. Eller en handskriven lapp som smugglas ut med en flickvän.

Har infiltratörer

Ofta arbetar gängen numera också, precis som polisen, med sina egna infiltratörer. Det kan vara en kriminalvårdare som mot betalning fungerar som informationskurir. En revisor som snyggar till svarta affärer. Eller en advokat som för ut och in information.

Enligt rapporter från rikspolisstyrelsen och kriminalvården blir det allt vanligare med korruption riktat mot anställda inom rättsväsendet liksom kriminalvårdare som är köpta av gäng.

– Det finns anställda inom kriminalvården som är beredda att ta in narkotika till exempel. Och har man hjälpt till med det en gång, då är man fast,säger Börge Hellström.

Men jakten på gängen har ett pris.

Åklagare Barbro Jönsson var inte hemma när bomben briserade.   Åklagare Barbro Jönsson var inte hemma när bomben briserade. Brödraskapet Wolfpack, som bland annat kopplas till sprängdådet mot åklagaren Barbro Jönsson, bildades i mitten av 1990-talet efter en proteststorm mot strängare regler på anstalterna.

Nu, 15 år senare, händer samma sak igen. ”Plitarna” och ”grisarna” – kriminalvårdarna och poliserna – möter ofta avsky från de intagna på grund av hårdnande kontroller.

Missnöje och konflikter skapas, de intagna går ihop mot kriminalvården, nya gäng bildas.

”Det stärker banden”

Så här säger en medlem i det växande gänget Syndicate Legion:

– Kriminalvården går aktivt in och trakasserar intagna bröder genom att bland annat undanhålla brev, beslagta foton och så vidare. Det är dock inget som påverkar oss, tvärtom stärker det bara familjebanden.

Jonas Bergdahl, ledare för Crime Inc Sweden och med bakgrund i Original Gangsters, pratar om ett svek.

– Många kriminella är vana vid olika svek från samhället, föräldrar, flickvänner och tidigare vänner. När de sedan kommer till en anstalt så har de ofta ambitioner och vill plugga. Men då får de veta att det trots löften inte finns plats för studier. De blir svikna igen. Då är det inte konstigt att man kommer ut och begår brott igen eller går med i en organisation.

Startade nytt gäng

Bergdahl bildade sitt gäng under tiden på en anstalt – nu är de ett av de nya nätverk som polisen varnar för.

– Jag blir så jävla förbannad när jag tänker på hur kriminalvården fungerar. I många fall kommer du in som en

någorlunda hederlig person men du kommer ut som en kriminell. Det är katastrof.

Fängelsegängen

   Här är gängen som styr Sveriges fängelser. Ledarna är tillsammans dömda för över 100 brott – däribland olaga hot, vapenbrott, grov misshandel och rån.


SYNDICATE LEGION

Ledare: Fadi Bonde, 23.

Bonde.   Bonde.  Syndicate Legion bildades i början av 2009 på en anstalt. Flera av medlemmarna kommer från OG. Gänget har en undergrupp som heter Red & Black Soldiers. Av interna dokument framgår att gänget arbetar med kontaktpersoner på anstalter som regelbundet rapporterar till ledningen. Där framgår också att gänget har en strategi att inte skylta för mycket med gängtillhörigheten för att undvika att bli självmarkerande för polisen. Ledaren dömdes av hovrätten i slutet av april 2010 för vapenbrott, dopningsbrott och försök till utpressning. Tidigare dömd för bland annat rånförsök och grovt vapenbrott.

Gängets bas finns i Skåne där polisen uppges arbeta hårt för att motarbeta gängets expansion.

ASIR

Ledare: Süyar Gûrbûz, 34.

Ledare: Dhaffar ”Daffy” Al-Tai, 25.

Gûrbûz.   Gûrbûz.  Nätverk som bildades innanför murarna 2005. Medlemmarna kommer från exempelvis Uppsala, Norrköping, Västerås och Göteborg. Al-Tai.   Al-Tai. Medlemmarna är dömda för bland annat mord, grova narkotikabrott och försök till grov utpressning. Süyar Gûrbûz styr gänget inifrån fängelset och är dömd för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han är tidigare också dömd för bland annat grov misshandel, narkotikabrott och rån. ”Daffy” styr på utsidan och är tidigare dömd för bland annat misshandel, grovt vapenbrott och narkotikabrott.

– Det är en från-och-till-gruppering som har förekommit i skjutningar och andra våldsbrott, säger Johan Åkerlund, gruppchef på sektionen mot gängkriminalitet på polisen i Södertörn, Stockholm.

– Asir är ingen kriminell organisation utan en vänskapsorganisation för att få skydd i fängelsekulturen, säger en medlem.

CRIME INC SWEDEN

Ledare: Jonas Bergdahl, 34.

Bergdahl.   Bergdahl.  Crime Inc-ledaren Jonas Bergdahl hade tidigare en ledande roll inom OG. Crime Inc bildades av Bergdahl på en anstalt i slutet av 2008 och flera av medlemmarna sitter nu inne. Enligt Bergdahl finns verksamhet över hela landet och bland medlemmarna ska det finns jurister, revisorer och före detta yrkesmilitärer. Bergdahl är tidigare dömd för bland annat olaga hot, grov misshandel och grov ekonomisk brottslighet.

Polismän som arbetar mot organiserad brottslighet uppger att de arbetar med att kartlägga det nya nätverket.


BRÖDRASKAPET WOLFPACK

Ledare: David Emilsson, 40.

Emilsson.   Emilsson.  Brödraskapet Wolfpack är ett utpräglat fängelsegäng som bildades våren 1995. David Emilsson har en tid haft en oklar position i gänget men är nu enligt polisen åter ledare. Han var tidigare en av extrem­högerns största profiler. Emilsson är tidigare dömd för bland annat misshandel, grov misshandel och olaga vapeninnehav.

– De har en låg profil i nuläget, men vi har inte all info om vad som händer, säger en poliskälla som arbetar mot organiserad brottslighet.

WEREWOLF LEGION

Teran De La Torre.   Teran De La Torre.  En tidigare konstellation av gänget bildades förmodligen innanför murarna i slutet av 1990-talet. 2006 inledde polisen en satsning för att sätta gänget bakom lås och bom. Ledaren är dömd för ett tiotal brott, bland annat utpressningsförsök, rån, vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Rolando Teran De La Torre, 32, var tidigare ledare för Werewolf Legion. Han betonar att han lämnat gänget och har kopplingar till en annan ”organisation”. Vilken det är vill han inte berätta. Han är inte frihetsberövad.

– Vi borde ha tagit dem mer på allvar i början. Hade vi vetat det vi vet i dag hade vi satt in helt andra insatser, säger Johan Åkerlund, gruppchef på sektionen mot gängkriminalitet på Södertörnspolisen.
ORIGINAL GANGSTERS

Ledare: Dano Acar, 35.

Acar.   Acar.  OG grundades i början av 1990-talet. De flesta av medlemmarna sitter i fängelse.

Gänget är numera, enligt en rapport från rikskriminalpolisen, kraftigt splittrat. OG har dock på senare tid ändå kopplats till ett flertal misshandelsfall och det uppmärksammade bombdådet på Södermalm. Ledaren är efterlyst och häktad i sin frånvaro.Fotnot: Alla större gäng i Sverige kan klassas som fängelsegäng. Men i Aftonbladets kartläggning ingår bara de grupperingar som i första hand är fängelsegäng samt de som har bildats på anstalter.

Så kommunicerar gängen inifrån fängelset

Mutar myndighetspersoner

 Flera fall när kriminalvårdare hjälpt kriminella har avslöjats. Enligt rikspolisstyrelsen blir det allt vanligare med korruption riktad mot representanter för rättsväsendet.

Smugglar lappar

 Genom besökare, till exempel flickvänner och advokater, smugglas information till utsidan. Ofta handskrivna lappar.

Kodar brev

 Postförsändelser med, till synes, ej uppseendeväckande innehåll kan ha kodade budskap.

Kodar telefonsamtal

 Varje intagen har ofta ett antal godkända personer som de har rätt att ringa till. Samtalen kan vara avlyssnade men de intagna använder ibland på förhand uppgjorda kodord.

Smugglar fickminnen

 Fickminnen med information smugglas ibland ut och in från anstalter.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet