Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Ingen vanlig sexköpare”

”Beteendet grundläggs tidigt” ”Många sexförbrytare blir allt mer orädda. Med stigande erfarenhet och brist på rädsla brukar våldet ofta trappas upp. Den här typen av beteenden grundläggs tidigt i livet. Att det som i Lindbergs fall skulle ha inletts år 2006 är inte troligt”, säger psykiatern Ulf Åsgård. Bilden är från polisens spaning på Göran Lindberg i Falun där han greps efter att ha stämt träff med en 14-årig flicka. ”Beteendet grundläggs tidigt” ”Många sexförbrytare blir allt mer orädda. Med stigande erfarenhet och brist på rädsla brukar våldet ofta trappas upp. Den här typen av beteenden grundläggs tidigt i livet. Att det som i Lindbergs fall skulle ha inletts år 2006 är inte troligt”, säger psykiatern Ulf Åsgård. Bilden är från polisens spaning på Göran Lindberg i Falun där han greps efter att ha stämt träff med en 14-årig flicka. Foto: POLISEN

    Förhören visar upp en skrämmande bild.

    Göran Lindberg ville plåga och förnedra sina offer.

    Går det att förstå en sådan människa?

Utåt var han den framgångsrike polischefen som slogs för jämställdhet. På fritiden levde Göran Lindberg ett annat liv.

Nu står han inför rätta – misstänkt för våldtäkt, sexköp och koppleri. Aftonbladet tog hjälp av experter för att reda ut varför.

Vad är det som driver en person som Göran Lindberg att utföra de här handlingarna?

– Sexdriften styr, så mycket vet vi, säger psykiatern Ulf Åsgård.

Han får medhåll av Martin Grann, psykolog och utvecklingschef på Kriminalvården:

– Mellan två och tre procent av alla svenskar har tydliga sexualsadistiska fantasier. Det betyder att man njuter sexuellt av att skada och förödmjuka andra. Målsägandens berättelser tyder på att det är fallet med Lindberg.

– Fantasierna i sig är alltså inte särskilt ovanliga. Men de flesta avstår från att leva ut dem. De nöjer sig med att fantisera eller konsumera pornografi. Andra besöker klubbar där båda parter är med på det. Men en mindre grupp, som Lindberg, går längre. De vill leva ut fantasierna. I den gruppen ingår ofta våldtäktsmän.

Vad är det som får just de männen att gå över gränsen?

– För vissa kan det handla om att de helt enkelt inte förstår bättre. Andra gånger handlar det om missbruk, som sänker impulskontrollen. När det gäller Göran Lindberg skulle det eventuellt kunna handla om att problemet är att han har en mycket stark sexualdrift, säger Martin Grann.

Vad är det som gör att våldet och förnedringen trappas upp?

– Många sexförbrytare blir allt mer orädda. Med stigande erfarenhet och brist på rädsla brukar våldet ofta trappas upp, säger Ulf Åsgård. Den här typen av beteenden grundläggs tidigt i livet. Att det som i Lindbergs fall skulle ha inletts år 2006 är inte troligt, säger han.

Hur gör han för att rättfärdiga sitt beteende?

– En del klassiska grepp återkommer i förhören. Han framhåller att de här kvinnorna inte är importerade sexslavar utan i själva verket har det ganska bra. Och så nämner han att det var en lek, att kvinnan var med på det och att han inte var drivande. I stället betonar han att han gillar att vara undergiven och passiv. Den typen av attityder är vanliga, säger Martin Grann.

Vad är det för män som köper den här typen av sex?

– När det gäller brott mot sexköpslagen har vi en ganska bra bild. En undersökning från Folkhälsoinstitutet visar att ungefär var sjätte svensk man mellan 18 och 60 år någon gång har köpt sex. Typköparen är en medelålders eller äldre ensamstående man i en storstad. Det är inte ovanligt att han är deprimerad och har problem med alkohol och droger, säger Martin Grann.

– Samtidigt är Lindberg ingen vanlig sexköpare. Han förefaller ha gått mycket längre. Och det är där de sexualsadistiska fantasierna kommer in, säger Martin Grann.

Är det vanligare att män i höga chefsposter ägnar sig åt det här?

– Man skulle såklart kunna tänka sig det. Men det finns inga studier som visar det. Däremot kostar det pengar att hålla sig med den här typen av perversioner. Det begränsar kretsen av möjliga gärningsmän, säger Ulf Åsgård.

Går det att märka att en man ägnar sig åt den här typen av sex?

– Det är inget som syns på utsidan. Det är inte ens säkert att den kvinna som lever med en sådan man märker det. På sätt och vis är det här ett missbruk och som många andra grupper av missbrukare är de här männen duktiga på att dölja det, säger Martin Grann.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet