Nu granskas morden igen

Preskriptionstiden på mord försvinner i morgon – 500 fall ska granskas på nytt

Foto: POLISEN/PRIVAT
MORDOFFER  Jessica Torstensson, Inger Stark, Maria Nilsson och Maria Andersson mördades alla av okända gärningsmän. I morgon försvinner preskriptionstiden på mord.
NYHETER

För offren och deras anhöriga är det ett brott utan slut.

Nu är det så även för mördarna.

I morgon försvinner preskriptionstiden för mord och dråp – och de ouppklarade ska granskas på nytt, av Leif GW Persson.

Foto: Björn Lindahl
PÅ JAKT  Leif GW Persson ska tillsammans med ett gäng supersnutar leta mördare.

Det finns mellan 400 och 500 ouppklarade våldsbrott i Sverige som har lett till döden de senaste 25 åren.

I morgon, den 1 juli, försvinner preskriptionstiden för mord och dråp och då ska de alla granskas på nytt.

Kriminologen och polisprofessorn Leif GW Persson, 65, har fått uppdraget att leda arbetet.

”Någon jävel vet alltid”

– Syftet är att se om det går att få tag i en gärningsman. Vi ska sitta och gå igenom dom och sortera i högar efter hur utredningsbara de är. Kolla efter möjliga gärningsmän och spår. Och hålla nya förhör. Att lösa mord handlar mycket om svikna förtroenden och brustna relationer. Det kan vara en fru som har hållit pipan när det begav sig och nu har mannen stuckit med någon annan. Det är oftast inte bara gärningsmannen som vet. Någon jävel vet alltid. Jag skulle väl gissa att ett tiotal ärenden kan lösas, säger Leif GW Persson.

Han vill inte gå in på vilka mord de planerar att fokusera på.

– Nej, det vore ju jävligt korkat. Poängen är att de som begått brotten inte ska veta det. Men det handlar om ärenden där vi tror att det finns levande gärningsmän och ärenden där det finns spår. När det gäller till exempel sexmord så finns det ju ofta spår i form av DNA.

”Mord är en färskvara”

Till sin hjälp har kriminologen två kriminalare, tre eller fyra utredare och en åklagare.

– Det är riktigt bra folk. Nuförtiden får jag de jag vill. Det är ju kul, efter 30 år, säger han.

Han är positiv till att preskriptionstiden för mord och dråp försvinner.

– Men det är jävligt noga att det inte används som en ursäkt av polisen att lägga något åt sidan. Det man måste komma ihåg är att mord är en färskvara. Punkt. Av alla mord som sker klaras cirka 72 till 73 procent upp – och av dem så klaras 96 procent upp inom de första 30 dagarna, säger Leif GW Persson.

Genomgången av vilka ouppklarade brott som går att utreda ska vara klar i mars 2011.

FAKTA

Morden på dem är några av de cirka 500 som kan lösas:

Jan Kjellgren, 44

MÖRDAD: 13 mars, 1988.

BROTTSPLATS: Stavangergatan 6, Kista.

BAKGRUND: Jan Kjellgren var ensam hemma över helgen, sambon bortrest. Han blev mördad efter att ha varit på fest, och dog av ett enda kraftig hugg med en brödkniv, i sidan av bröstet. Grannar hörde oväsen, och såg sedan två personer lämna fastigheten. Med hjälp av en cigarettfimp har man nu lyckats få fram en dna-profil som tillhör en kvinna.

Anders Gustafsson, 16

MÖRDAD: 1 januari 1995.

BROTTSPLATS: Norra Hammarbyhamnen, Stockholm.

BAKGRUND: Anders Gustafsson hade firat in nyårsnatten mellan 1994 och 1995 på Fryshuset i Stockholm. När han var på väg hem mördades han i en närliggande lokal. Ett trubbigt föremål användes. Polisen har hittat material på Anders Gustafssons kläder som inte tidigare bearbetats. Materialet ligger nu på SKL för analys.

Christina Nilsson, 26

MÖRDAD: 2 december 1998.

BROTTSPLATS: Midsommar vägen 11, Stockholm.

BAKGRUND: Christina ”Tina” Nilsson hade bara bott några månader i Stockholm när hon hittades knivmördad i sin säng. Hon hade flera knivhugg, och kampen med gärningsmannen var våldsam. En granne berättade för polisen om ett högljutt bråk i lägenheten och såg även en person som rusade ut ur lägenheten.

Annelie Ojonen, 25

FÖRSVANN: 18 september 1997.

BROTTSPLATS: Hässleby, Algutsrum.

BAKGRUND: Annelie Ojonen var gravid när hon försvann från sitt hem, på väg till arbetet på Kalmar flygplats. Hon tog varken med sig pengar, plånbok eller glasögon. Kroppen har aldrig hittats men polisen utgår ifrån att hon mördats. En 25-årig man häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet men släpptes senare.

Maria Nilsson, 32

MÖRDAD: 8 mars 1997.

BROTTSPLATS: Virginsgatan 9B, Göteborg.

BAKGRUND: Maria Nilsson omkom i en grov mordbrand och hittades död i sängen. Polisen betraktar det som ett mord och tror att hon var död innan branden, som inte hade någon naturlig orsak. Ingen misstänkt har framkommit under utredningen.

Eva Söderström, 27

MÖRDAD: 27 september 1987.

BROTTSPLATS: Långbacken, Kramfors.

BAKGRUND: Eva hade varit hos sin pojkvän när hon fick skjuts hem på kvällen. På Limstagatan gick Eva av, då hunden Laban skulle göra sina behov innan de var framme vid föräldrahemmet. Nästa dag hittades Lena – och hunden – knivmördade på Långbacken. En man greps men släpptes senare i brist på bevis.

Jessica Torstensson, 19

MÖRDAD: 25 december 1992.

BROTTSPLATS: Anderstorp, Skellefteå.

BAKGRUND: Jessica Torstensson hittades knivhuggen efter en utekväll med kompisarna på juldagen. Hon var på väg hem till mamman när hon knivmördades. Trots stora spaningsinsatser och mängder av tips är mordet olöst.

Inger Stark, 43

MÖRDAD: 29 november 1990.

BROTTSPLATS: Klarälven, Karlstad.

BAKGRUND: Socialsekreteraren var på väg hem från restaurang Sandgrund när hon mördades. Hon hittades ihjälslagen i vattnet nära Klaraborgsbron vid Klarälven dagen efter. Cirka tusen personer har förhörts men mordet är fortfarande olöst.

Ulrika Åkesson, 28

MÖRDAD: 27 juli 2001.

BROTTSPLATS: Stenbocksgatan, Helsingborg.

BAKGRUND: Ulrika Åkesson hittades i sin låsta lägenhet. Först tydde ingenting på att hon blivit utsatt för brott, men efter obduktionen stod det klart att hon strypts till döds. Två män, en under 2002 och en under 2009, har varit extra intressanta i polisens utredning.

Sargonia Dankha, 21

FÖRSVANN: 13 november 1995.

BROTTSPLATS: Nära Trädgårdstorget, Linköping.

BAKGRUND: Sargonia Dankhas kropp har aldrig återfunnits. Hon sågs senast promenera vid Trädgårdstorget i Linköping. Polisen tror att hon har styckats i ett restaurangkök, bränts och sedan förts till Gärstatippens sopstation. En 40-årig restaurangägare misstänktes för mord men släpptes.

Maria Andersson, 34

MÖRDAD: 4 maj 1995.

BROTTSPLATS: Tornfalksgatan i Örebro.

BAKGRUND: Maria Andersson hittades knivmördad i en tvättstuga. Gärningsmannen hade använt kraftigt övervåld och kan även ha skadat sig själv under attacken. En person i mordoffrets bekantskapskrets anhålls men avfördes senare från utredningen.

Olof Palme, 59

MÖRDAD: Sköts 23.21 28 februari, dödförklarades klockan 00.06 1 mars 1986.

BROTTSPLATS: Sveavägen, Stockholm.

BAKGRUND: Sveriges mest omfattande och uppmärksammade mordfall inträffade när dåvarande statsministern Olof Palme mördades efter ett biobesök 1986. Christer Pettersson fälldes av en oenig tingsrätt 1989, men friades av en enig hovrätt. Inget annat spår har lett längre än till häktning. Utreds av en särskild grupp på Rikskriminalpolisen och är världens största mordutredning.

Leif Widengren, 53

MÖRDAD: 7 februari 1992.

BROTTSPLATS: Högdalen, Stockholm.

BAKGRUND: Leif Widengren var en svensk polis som sköts till döds då han tillsammans med två kolleger bevakade en värdetransport i Högdalen i Stockholm. Det är det enda polismordet i Sverige som hittills inte klarats upp och polisen har utföst en belöning på två miljoner kronor.

Foto: Aftonbladet/Polisen/Privat