Wulff ny president i Tyskland

NYHETER

Christian Wulff, 51, blir Tysklands nye president.

Men det satt hårt inne. Först i den tredje valomgången valdes den kristdemokratiske kandidaten av förbundsförsamlingen.

Förbundskansler Angela Merkel kan därmed andas ut. Partikamraten Wulff var nämligen hennes kandidat till posten.

Att han inte valdes i någon av de första två valomgångarna är emellertid ett rejält nederlag för Merkel, enligt internationella bedömare.

Gick emot regeringen

Regeringspartierna har majoritet i förbundsförsamlingen, men i den slutna presidentomröstningen valde uppenbarligen många regeringsdelegater att gå emot sin ledare. Det kan vara ett tecken på missnöje med Merkel, med regeringen – eller kanske både och.

Wulff utmanades främst av den förre DDR-medborgarrättskämpen Joachim Gauck, som nominerats av Socialdemokraterna och De Gröna.

I den första valomgången fick Wulff 600 röster mot Gaucks 499. I den andra omgången fick Wulff något större övertag, men inte tillräckligt för att få absolut majoritet – det vill säga minst 623 röster.

Tredje gången gillt

I den tredje valomgången räckte det med enkel majoritet – alltså flest röster – och då vann till slut Wulff med 625 röster mot 494 för Gauck.

Vänstern (Die Linke) hade möjlighet att eventuellt ställa till det ytterligare för Merkel. Inför den tredje omgången drog partiet nämligen tillbaka sin kandidat, som låg långt efter de båda andra. Det hade spekulerats i att partiet då skulle rekommendera sina 124 delegater att rösta på Gauck för att sabotera för Merkel.

Men Vänstern utfärdade ingen sådan rekommendation och delegaterna fick rösta som de ville alternativt lägga ner sina röster.

FAKTA

Christian Wulff

Ålder: 51 år

Parti: Kristdemokrat (CDU).

Jobb: Ny president i Tyskland. Har närmast varit regeringschef i delstaten Niedersachsen.

Övrigt: Anses vara kompetent men färglös.