Alyssa, 6, för farlig för att flyga

NYHETER

Terroristerna tycks bli yngre och yngre.

Nu har 6-åriga Alyssa Thomas satts upp på USA:s lista över personer som är för farliga för att flyga.

– Vi förstår ingenting, säger hennes pappa.

Att amerikanska myndigheter tar terroristhot på största allvar är ingen nyhet. Men nu har man möjligen gått till överdrift.

När Alyssa Thomas, 6, och hennes familj skulle flyga från Cleveland till Minneapolis nyligen fastnade de i biljettluckan. Det visade sig att den lilla flickan stod uppskriven på den så kallade ”no fly”-lista som utfärdas av säkerhetsdepartementet Homeland Security.

Listan är hemlig

Alyssas familj förstår ingenting.

– Vi undrade vad det var frågan om. Hur får vi bort henne från listan? säger Alyssas pappa doktor Santosh Thomas till Fox 8 News.

FBI bekräftar att det finns en sådan lista, men vill av säkerhetsskäl inte diskutera vem som står på listan eller varför.

Familjen har kontaktat Homeland Security för att få bort Alyssa från listan och för att få veta varför hon hamnade där överhuvudtaget.

Nyligen kom ett brev till svar där myndigheten skriver att ingenting kommer att förändras vad gäller flickans status. I övrigt finns ingen förklaring i brevet.

– Hon har flugit sedan hon var två månader gammal, och det har inte varit problem förut. Så sent som i februari flög vi till Mexiko, säger Santosh Thomas.

Ska stoppa terrorister

Enligt den amerikanska transportsäkerhetsmyndigheten TSA är listan ”ett viktigt säkerhetsfilter för att hindra personer med kända eller misstänkta kopplingar till terrorism från att flyga.”

Sexåriga Alyssa säger dock att hon har annat att tänka på.

– Mina Barbiedockor, min magiska spegel och att hoppa på sängen! säger hon till Fox 8 News.

– Möjligen har hon hotat sin syster, men jag tvivlar på att det får Homeland Security att reagera, säger pappa Santosh Thomas.

Till slut släpptes familjen ombord på planet och kunde fortsätta sin resa. Hur framtida resor kommer att gå är dock oklart.