Reinfeldts miss: ungdomarna

Borgerligheten har ingen framtidsberättelse

Foto: CONNY SILLÉN
Tappat stöd Fredrik Reinfeldt är och lyssnar på ungdomar på ferieskolan Viksäng i Västerås. Frågan är om de talar samma språk. Nya siffror visar att bland 18–29-åringar får de borgerliga endast stöd från 32 procent medan de rödgröna får 56 procent.
NYHETER

Statsministern har onekligen bekymmer med ungdomarna. "Regeringens problem är nog att man inte har någon framtidsberättelse att komma med", säger Toivo Sjörén på Sifo.

En specialstudie som Sifo gjort för Svenska Dagbladet visar att bland 18-29-åringar får de rödgröna 56 procent och de borgerliga 32.

Någonting har hänt. För fyra år sedan var blocken nästan jämnstora i åldersgruppen. Det är framförallt Miljöpartiet och Socialdemokraterna som har blivit starka, inte Vänsterpartiet.

Enligt Sifo är förklaringen till regeringens problem att de unga inte tycker att skatterna är den viktigaste politiska frågan. "Man är intresserad av de större perspektiven, vill prata om sin framtid", säger Sjörén. Och då blir det inte mycket till samtal. Fredrik Reinfeldt vill nämligen prata om jobbskatteavdraget: Hur mycket mer har du fått i plånboken?

De rekordstora skattesänkningarna har emellertid inte gått till ungdomar - ungdomsarbetslösheten är rekordhög och avdragets magiska jobbskapande effekter har uteblivit.

Internationellt brukar man prata om generation Y, de som i dag är mellan 13 och 27 år gamla. Den sägs vara mindre inriktad på pengar och prylar än generation X, personer födda mellan 1965 och 1982. Generation X var mer präglade av åttiotalets individualism eller av något annat, det är svårt att säga, hur som helst uppvisar de mer materialistiska värderingar.

Sådan här generationsforskning är vad den är: klumpig. Den görs främst av konsultföretag som vill förstå konsumtionsmönster och presenteras ofta som om det där att bry sig om "jordens framtid" eller "sin egen plånbok" var ett val i samma kategori som att välja mellan en iPhone och en Blackberry. Politiken kan inte tänka på det här sättet.

Att de unga vill se ett politiskt samtal inriktat på annat än "mina pengar" och "mina prylar" är hoppingivande. Inte för att det ger de rödgröna fördelar i att vinna valet (vilket det gör), utan för att samhället behöver en sådan generation. Utmaningarna är gigantiska och de är gemensamma. Kan vi leva tillsammans? Kan vi leva som jämlika? Kan vi överhuvudtaget leva? Välfärden. Jämlikheten. Klimatet.

Vi behöver en politik som går från att tala till väljarna med ett "Det här ska vi göra för er". Till ett: "Det här ska vi göra tillsammans". Kan de rödgröna öppna upp sina partiorganisationer för en ung generation, då har de även chans att bli en trovärdig politisk kraft på lång sikt.

KK

ARTIKELN HANDLAR OM