Nu drar Alex in över land

Foto: REUTERS SCANPIX
12 människor har dött efter orkanen Alex härjningar i Sydamerika. Nu är Alex på väg in över Mexiko och USA. Här förödelse i El Salvador efter orkanens härjningar.
NYHETER

I natt dundrade orkanen Alex in över nordöstra Mexiko, söder om den amerikanska gränsen.

Katastroftillstånd har utlysts och tusentals människor har evakuerats.

På väg över Mexikanska Golfen har Alex tilltagit i styrka. Sent på onsdagen var vindhastigheten 40 meter per sekund. Under natten till torsdagen uppgraderades den till en 2:a på en femgradig skala, där 5 är värst. Klockan fyra på morgonen, svensk tid, drog ovädret in över Mexikos stränder. Orkanens öga befann sig då drygt fem mil norr om staden La Pesca.

Hittills har 12 människor omkommit i översvämningar och jordskred när Alex drog över de södra delarna av Centralamerika.

Katastroftillstånd

USA:s president Barack Obama har utlyst katastroftillstånd i Texas, och i Mexiko har 17 000 människor evakuerats från fiskebyar söder om den amerikanska gränsen i delstaten Tamaulipas.

Området där Alex drar in – omkring 16 mil söder om gränsen mellan Mexiko och USA – är platt och blött. Det gör att det lätt uppstår översvämningar.

I Texas har boende nära floden Rio Grande förberett sig inför Alex ankomst i flera dagar genom att förstärka husen och bunkra upp med mat. De senaste prognoserna visar dock att Alex viker av något söderut och ser därmed ut att slå hårdast mot den mexikanska sidan.

Framför allt väntas gränsstaden Matamoros drabbas av svåra översvämningar när så mycket som 30–50 centimeter regn faller på kort tid.

Först i år

Alex är den första orkanen för säsongen och är ovanligt tidig. Enligt National Hurricane Center i Miami får man gå tillbaka ända till 1995 för att hitta en orkan i Atlanten redan i juni. Alex bildades i lördags och drog då över Belize, Nicaragua och södra Mexiko innan den svepte ut över Mexikanska Golfen.

Enligt meteorologer blir årets orkansäsong intensiv, och ytterligare ett dussin orkaner kommer att bildas under sommaren.

Det har funnits farhågor att Alex skulle störa uppsamlingen av olja efter havererade Deepwater Horizon, men så har inte skett.

Borrningen av de båda avlastningshål som ska stoppa läckan har inte heller påverkats. Däremot har saneringsarbetet längs kusterna i Louisiana fått avbrytas på en del håll på grund av höga vågor.

FAKTA

Så fungerar tropiska orkaner

Tropiska orkaner bildas över haven vid ekvatorn, oftast under sensommaren och tidig höst.

De bildas genom att varm luft stiger uppåt i ett begränsat område. När luften stiger kondenseras vattenångan i den. Då bildas ännu mer värme och effekten förstärks.

De kraftiga uppåtvindarna leder till ett kraftigt sug inåt mot centrum.

När orkanen väl har bildats kan den överleva länge. När den rör sig in över land försvinner emellertid den drivande värmen från havet och orkanen mattas snabbt och dör ut.

För att räknas som orkan måste vindstyrkan vara över 32.6 meter per sekund.

Orkaner delas in i fem olika klasser:

Klass 1: vindhastigheter upp till 43 m/s.

Klass 2: 43–49 m/s.

Klass 3: 50–58 m/s

Klass 4: 59–68 m/s

Klass 5: över 69 m/s

Orkaner vi minns

Mitch: Slog till oktober 1998 och krävde 11 000 människors liv i Centralamerika. Var klass 2 (vindar på 44 meter per sekund) när den nådde land.

Katrina: Drabbade södra USA i augusti 2005. Över 1 800 människor dog och de materiella skadorna blev ofantliga. Var klass 4 (65 meter i sekunden) när den nådde land.

Gudrun: drog in över södra Sverige januari 2005. Medelvinden var omkring 33 meter per sekund som högst. Nio människor dog till följd av orkanen. Gudrun orsakade också skogsskador till ett värde av cirka 75 miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM