Oron växer för hämndaktioner

Anders Lago: Jag är orolig för att det blir vedergällningsattacker och fler uppgörelser

NYHETER

Anders Lago (S) kommunstyrelsens ordförande i Södertälje säger till TT att han är djupt oroad över att våldet ska eskalera efter dödsskjutningarna i Ronna.

Foto: AP
Anders Lago (S) kommunstyrelsens ordförande i Södertälje oroas för mer våld i Södertälje.

– Det här är förstås mycket allvarligt. Mycket talar för att det är en uppgörelse mellan kriminella gäng, händelsen inträffar nattetid, det är en spelklubb, det är beskjutning på samma sätt som vi har sett i Göteborg och Malmö.

Polisrazzior

– Jag är orolig för att det blir vedergällningsattacker och fler uppgörelser om polisen inte lyckas få stopp på det här.

Enligt Lago finns det två kriminella organisationer – X-team och Syrianska brödraskapet – som tidigare legat bakom flera våldsamma incidenter i Södertälje. Många inblandade är kända av polisen redan tidigare. Den illegala spelklubben där skottlossningen inträffade har varit föremål för flera polisrazzior.

– Det har varit andra händelser och polisen vet vilka de inblandade är men man lyckas ändå inte sätta fast dem. Folk jag har pratat med i Södertälje är oroade. De undrar vad samhället ska göra.

Utanförskap

Arbetslöshet och utanförskap spelar de kriminella gängen i händerna. Anders Lago säger att kommunen har satsat mycket på att försöka stoppa nyrekryteringarna bland ungdomar men att det behövs fler poliser och att det tar för lång tid att utreda brotten.

– Samhället måste sätta in rejäla resurser, uppenbart har det vi gjort hittills inte räckt till. Jag är oroad även i ett större perspektiv att det kommer bli likadana gänguppgörelser här som vi sett i Malmö och Göteborg

TT