PATRON UR

I dag går allmänna värnplikten i graven

Foto: Foto: EUROPAFILM
Ingen mer repmånad Lasse Åberg tyckte om lumpen. Och gjorde senare i livet filmen ”Repmånad”. ”Jag gillade den fysiska träningen. Det var värre när vi skulle sova i tält på vintern”, säger han.
NYHETER

I dag går värnplikten i graven. Sedan 1901 har svenskarna tvingats lära sig gräva latriner och tälta i minusgrader.

– Folk ger upp för lätt när det blir frivilligt, säger värnpliktiga Elin Körner.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
sista gänget  Elin Körner, 21, tillhör den sista generationen värnpliktiga. ”Det känns att vi är sista gänget. Folk hoppar av”, säger hon.

I maj fattade riksdagen beslutet att göra lumpen frivillig. Så länge det råder fred kan ingen längre tvingas gå den grundläggande militärutbildningen. Elin Körner, 21, tillhör den sista generationen värnpliktiga. Hon tjänstgör vid beridna högvakten i Stockholm.

Många ger upp

– Det känns att vi är sista gänget. Folk hoppar av.

Hon tror att många kommer att ge upp för lätt när det blir frivilligt.

– Värdet i att göra lumpen ligger i att lära sig att överträffa sig själv. Jag har gjort saker jag aldrig i mitt liv trodde att jag skulle klara av. Nu kan man när som helst säga ”jag skiter i det här” och åka hem.

Sov i snögrop

Själv kände Elin Körner att hon vann över sig själv när hon tvingades sova i en snögrop. Hon har samlat många lumparhistorier att berätta i framtiden.

– I går var vi ute och vandrade långt och det var fruktansvärt varmt. När solen gick ner badade vi i Mälaren. Det var härligt, just en sådan där stund i lumpen som man önskar att man får vara med om.

FAKTA

Läsarnas bästa lumparminnen

Louise Nordenborg, Upplands Väsby:

– Jag träffade min sambo ombord på HMS Visborg när vi låg i Fjärde sjöstridsflottiljen i Berga. Före en eftermiddagsuppställning stod jag och beklagade mig över att jag var trött i benen. Då erbjöd sig en söt kille att låta mig sitta i hand knä. Det vågade jag inte, men en vecka senare var vi på date. Nu bor vi ihop.

Lasse Åberg, Bålsta:

– Lumpen var fostrande. De trängde ihop oss, åtta slynglar i en lucka, och där fick vi sedan lära oss att umgås med varandra. Det växte jag av. Någon blev hackkycklingen, några blev mobbare. Jag blev clownen.

– Jag gillade den fysiska träningen, att springa och cykla långt. Det var värre när vi skulle sova i tält på vintern. Temperaturen vid fötterna var plus 50 grader och vid huvudet minus 10. Men i magtrakten var den rätt behaglig.

Leif Bäckman Lindqvist, Ängelholm:

– Ett av mina allra bästa lumparminnen var från fjällmarschen vi gjorde i Rapadalen i Norrbotten. Att komma från ett platt Alingsås till ett fjällmassiv som slog luften ur dig, det var det absolut bästa.

Mikael Andersson, Iggesund:

– I lumpen uppstår en gemenskap som inte går att få någon annanstans. Mitt bästa minne var när vårt rum skulle inspekteras av befälet. Han skrek att det såg ut som skit där inne och kastade ut våra saker genom fönstret. Det landade kängor och grejer framför våra fötter. Sådana små händelser gjorde lumpen rolig. Vi fick en gemensam fiende.

Det här innebär den nya lagen

Ingen behöver längre tjänstgöra med plikt när det är fred.

En frivillig grundläggande militär utbildning införs.

Totalförsvarsplikten kommer att finnas kvar. Skyldigheten att mönstra och göra värnplikt eller civilplikt ska gälla om försvarsberedskapen kräver det. Skyldigheten ska gälla lika för män och kvinnor.

Totalförsvarspliktiga, både män och kvinnor, är fortfarande skyldiga att lämna uppgifter om sin hälsa, skolgång och fritidsintressen. Uppgifterna samlas in via ett frågeformulär via Internet. Alla män och kvinnor mellan 16 och 70 år är totalförsvarspliktiga.

Pliktverket försvinner och ersätts av Totalförsvarets rekryteringsmyndighet.

De som rycker in innan det nya systemet börjar gälla får välja om de vill börja militärutbildningen.

Den som vill bli officer men inte har gjort värnplikten kan söka till en aspirantutbildning.