Här har tre mördats – på sex månader

Klicka för att se grafiken i fullstor version.
NYHETER

Café Oasen i Ronna är polisens mardröm.

Ett vardagsrum för kriminella och platsen för tre mord på bara sex månader.

– Det är väl bara att stänga ner nu, för allas säkerhet, säger en av dem som brukar besöka föreningslokalen.

Dagen före julafton förra året rusade en man med rånarluva in på Oasen, höjde sitt vapen och sköt ihjäl en 25-årig man.

Ingen har ännu dömts för mordet på mannen som tillhörde ett kriminellt gäng.

Natten till i går upprepade historien sig.

På Oasen möts kriminella, de spelar kort om pengar och umgås. Men det är även en lokal dit många ”vanliga” människor söker sig.

– Vi vet att flera personer med kriminell bakgrund vistas här, säger Lars Alvarsson polis i Södertälje med lång erfarenhet i stadsdelen Ronna.

Har specialkunskaper

I flera år arbetade han på polisstationen i Ronna. Nu jobbar han i ett annat distrikt men har kallats in till mordutredningen för sin specialkunskap.

Har öppet länge

Café Oasen drivs som ideell förening och faller inte under den lagstiftning som reglerar barer och restauranger. Därför kan lokalen ha öppet långt in på småtimmarna och enligt Lars Alvarsson är det svårt att komma åt svartspelet.

Skuldsatta för livet

– Spelen omsätter stora summor, men det ligger inga pengar på bordet direkt. Det vet vi från personer som det inte gått så bra för. Det finns familjefäder som spelat bort tiotusentals kronor och skuldsatt sig för livet, säger Lars Alvarsson.

Polisen besöker föreningslokalen nästan varje vecka och flera gånger de sista åren har de fått rycka ut akut vid grova våldsbrott. Bara de senaste sex månaderna har tre personer mördats i lokalen.