Hon tog emot ”blodsdiamant”

Naomi Campbell tvingas vittna mot ex-presidenten

NYHETER

Toppmodellen Naomi Campbell tvingas vittna inför krigsförbrytartribunalen mot Liberias förre president Charles Taylor.

I slutet av 1990-talet tog hon emot "blodsdiamanter".

Foto: AP
Supermodellen Naomi Campbell.

Åklagarmyndigheten i den särskilda Haagbaserade krigsförbrytartribunalen beslutade att toppmodellen måste vara på plats för att vittna den 29 juli i år.

Det vittnesmål man vill ha av Campbell gäller hur hon 1997 fick en stor diamant av den dåvarande liberianske presidenten Charles Taylor. Gåvan ska ha överlämnats i Sydafrika vid en kändistillställning där dåvarande president Nelson Mandela var värd.

Mia Farrow berättade

Enligt åklagaren rörde det sig om en så kallad "blodsdiamant" som ska ha ingått i ett parti som Taylor fått av rebeller i hans grannland Sierra Leone. Han ska ha haft med sig diamanterna till Sydafrika för att sälja dem där i syfte att finansiera vapenköp.

Det är för övrigt den amerikanska skådespelaren Mia Farrow, som också var med på tillställningen 1997, som ska ha berättat för åklagarna i Haagdomstolen om den besudlade diamant som Campbell fick i gåva.

Farrow väntas också vittna i rättegången.

Charles Taylor har förnekat anklagelserna, och Naomi Campbell har hittills vägrat att ge något vittnesmål i fallet.

Men nu skärper alltså åklagarmyndigheten tonen och i domstolskallelsen förklarar man att om Naomi Campbell inte kommer till domstolen den 29:e riskerar hon upp till sju års fängelse.

Brutala stympningar

Taylor anklagas för förbrytelser under det elva år långa inbördeskriget mellan 1991-2002 i Liberias grannland Sierra Leone. Den rebellgrupp Taylor hjälpte till att rusta, RUF, anklagas för att ha mördat och stympat mängder av människor under kriget, som tros ha krävt 120 000 liv. De vittnesmål som hittills har förekommit i målet talar om förfärande brutalitet.

"Blodsdiamanter" var – liksom i en del andra krig i Afrika på senare år – en finansieringsmetod som höll i gång kriget.

TT-AFP-Aftonbladet