Motivet – en hämnd

Uppgifter i natt: Morden en order från gängledaren

1 av 4
polisjakt Ett av offren för dubbelmordet i Ronna förs ut av polisens tekniker. Södertäljepolisen jagar nu de personer som dödade Eddie Moussa och hans bror Yaacoub Moussa på Café Oasen i Ronna centrum. Polisen får stöd från länskriminalens och rikskriminalens särskilda enheter mot grov organiserad brottslighet. Enligt uppgifter till Aftonbladet pekas tre gängmedlemmar ut för mordet.
NYHETER

RONNA/STOCKHOLM. Tre gängmedlemmar pekas ut för morden på fotbollsstjärnan Eddie, 26 och hans bror Yaacoub, 40.

Motivet till morden ska ha varit hämnd och nu jagar polisen vittnen som vågar peka ut de skyldiga.

– Många vet vem som gjorde det men ingen vill säga sanningen, säger en poliskälla.

Polisens tekniker finkammade i går varenda kvadratmeter av Café Oasen i Ronna centrum. Den utbrända mopeden som mördarna flydde på och mordvapnet, en kalasjnikov, transporterades till tekniska roteln för analys. Ett stort antal poliser knackade dörr i området i jakt på vittnen som sett mördarna fly.

Södertäljepolisen kraftsamlar nu och får stöd från länskriminalens och rikskriminalens särskilda enheter mot grov organiserad brottslighet.

Tre misstänkta

Polisen säger att de arbetar brett och inte utesluter något.

Enligt personer med insyn i Södertäljes gängkonstellationer finns dock tre personer som man tror ligger bakom dödsskjutningarna. De är alla medlemmar i gänget som kallas Södertäljenätverket. Misstanken är att de tre männen tillsammans planerade och mördade bröderna Eddie Moussa, 26 och Yaacoub Moussa, 40 på order av gängledaren.

Motivet ska, enligt flera källor, ha varit hämnd.

Hotat familjen

De mördade syskonens 31-årige bror Dany Moussa är dömd för flera grova våldsbrott. Han är också ansedd som ledaren gänget X-team i Södertälje.

I december öppnade en gärningsman eld mot en bil med personer ur Södertäljenätverket, och efter det har det pratats om att hämnas. Ett av offren för skjutningen förlamades.

– Södertäljenätverket har tidigare hotat att döda Dany Moussas familj om han inte lämnar stan. Nu gjorde de allvar av hoten, säger en källa med insyn i Södertäljes undre värld.

Fruktar mer våld

Polisen är förtegen och vill inte säga om de riktar sina misstankar åt något särskilt håll.

– Vi håller på med en del inre analysarbete, och tittar naturligtvis på om det kan finnas någon koppling till tidigare händelser i Södertäljeområdet, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren.

– Många av personerna i de här kretsarna är inte direkt kompisar med polisen och pratar inte gärna med oss.

Polisen fruktar nu att gängkriget eskalerar med fler mord och våldsdåd.

FAKTA

Krig mellan gängen

Den 23 december sköts en 25-årig man med koppling till X-team ihjäl i Ronna. En 19-årig man med anknytning till det så kallade Södertäljenätverket häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet men är nu försatt på fri fot. Misstankarna mot honom kvarstår dock.

Natten till den 3 april inträffade det som, av källor till Aftonbladet, betraktas som hämnden. Två män i en bil, 27 och 37 år, mejas ner med flera skott. En av dem skadas allvarligt. En man från X-team häktades för mordförsök men släpptes.

Gårdagens dödsskjutningar tros vara en hämnd för den händelsen.

Södertäljenätverket:

Löst sammansatt av olika grupper i Södertälje. Ett par centralfigurer samlar övriga runt sig. De sysslar i huvudsak med inbrott runt om i landet, stöld av exklusiva märkeskläder, kokainhandel, utpressning och beskyddar-avgift för krogar och beställningsjobb som att bränna bilar för försäkringspengar.

X-team:

Supportergrupp till Bandidos, finns på flera orter i landet. Verksamhet rör främst utpressning, beskyddaravgifter för krogar, förfalskning av papper, målvakter och skalbolag, personrån. Under konflikten med Södertäljenätverket har de tagit hjälp av medlemmar från grupper runt om i Sverige.