Fossil av monsterval hittad i Sydamerika

Den aggressiva valen levde för 12 miljoner år sedan

NYHETER

En fossil av en jätteval med enorma skräckinjagande tänder har upptäckts av forskare i södra Peru.

Valen levde för 12 miljoner år sedan och var en aggressiv stridskämpe, uppger BBC News.

Foto: AP/Nature
Jättevalen som levde för 12 miljoner år sedan var en medelstor bardval vardagsmat. Teckningen har gjorts utifrån fossilfynden i Peru.

Medan andra valsorter är passiva och mest flyter omkring och suger i sig fisk och plankton från havets djup agerade den upptäckta valsorten som ett aggressivt rovdjur. Enligt BBC News ska den ha livnärt sig på större havsdjur som delfiner, sälar och andra valar.

Över 17 meter lång

Den upphittade valen var under sin levnadstid över 17 meter lång och hade enorma tänder för att kunna hugga ihjäl sitt byte. Tänderna är dubbelt så stora som de som finns hos andra liknande valar och de är fästa i både över- och underkäken.

Slogs mot hajar

I samma vatten levde samtidigt en femton meter lång hajsort och forskare tror nu att de aggressiva djuren stred mot varandra.

De första fynden av valfossilen gjordes redan 2008 i södra Peru och forskare och valexperter har sedan dess ihärdigt försökt utreda om den stridslystna valsorten verkligen levt. Nu kan de äntligen konstatera att den existerat, uppger BBC News.