– Jag försökte att inte få panik

Fabian Bengtssons egna ord om kidnappningen

1 av 3 | Foto: Anette Friberg
Fabian Bengtsson fick 150 000 i skadestånd för kränkingen som kidnappningen innebar. Kidnapparna dömdes i för människorov och försök till utpressning till tio års fängelse, respektive sex år för människorov.
NYHETER

Fabian Bengtsson kidnappades och hölls instängd i en låda under 17 dygn. I Sveriges radio P4 berättade han i sdag för första gången om det uppmärksammade kidnappningsdramat och om tiden efter.

– Jag ville få en relation till kidnapparna, jag ville inte vara ett ting för dem. Det är svårare att göra något mot någon man har en relation till, säger Fabian Bengtsson till P4.

Fabian Bengtsson övermannades av två gärningsmän på morgonen den 17 januari 2005 utanför sitt hus i Göteborg. Männen tvingade ner honom i en låda som han sedan bara skulle få lämna någon halvtimme om dagen under 17 dygn. I P4 berättar Fabian Bengtsson att han direkt bestämde sig för att vara sina kidnappare till lags.

”Var artig hela tiden”

– Jag försökte att inte få panik, jag ville behålla lugnet och jag tänkte på vad jag egentligen kunde göra när jag satt där i lådan. Jag tänkte på att vara artig och tillmötesgående hela tiden. Jag ville inte se dom i ögonen, jag vände ryggen emot dem men försökte samtidigt ta till mig alla detaljer jag kunde, säger Fabian Bengtsson till P4.

Han försökte skapa en relation till kidnapparna eftersom han tänkte att de då skulle ha svårare att göra honom illa. Trots att Fabian Bengtsson bara fick lämna lådan för att uträtta sina behov och någon gång för att duscha, fortsatte han att vara artig och trevlig mot dem.

Och i P4 berättar han att det fungerade:

– En av dom här männen började ta till sig mig, man blir ju beroende av varandra, och han började säga att du vill leva och jag vill leva så om allt går bra så släpper jag dig.

Boll i munnen

När Fabian Bengtsson skulle släppas ur fångenskapen bakbands han i liggande ställning och en boll tvingades in i hans mun. Men innan dess hann han fråga den kidnappare som han fått kontakt med om hur de hade tänkt att han skulle kunna svälja med bollen i munnen.

– Det hade dom inte tänkt på så han gick iväg och när han kom tillbaka så hoppade han i lådan och slet ut bollen. Då märkte jag att han faktiskt brydde sig om mig, säger Fabian Bengtsson till P4.

”Blir aldrig den jag var”

Det har nu gått mer än fem år sedan kidnappningsdramat. Gärningsmännen är gripna och dömda. Men Fabian Bengtsson berättar i P4-intervjun att han troligen alltid kommer att bära med sig händelsen.

– Det är väl klart att jag aldrig kommer att bli samma person som jag en gång var, det är nog någonting jag aldrig kan bli fri från. Men det har hänt så mycket annat positivt sedan den här händelsen. Jag mår bra idag. Vi har alltid sagt att du kan påverka i ditt eget arbete och jag kunde även påverka utgången i kidnappningen, det gjorde jag.

FAKTA

Andra uppmärksammande kidnappningsfall i Sverige:

1963 Anne-Marie Engwall

Sjuåriga Anne-Marie Engwall, dotter till Gevaliachefen Jacob Engwall, kidnappades av en man som krävde 15 000 kronor.

Nästa dag överlämnade kidnapparen sig själv till polisen. Anne-Marie kom hem oskadd.

2005 Fabian Bengtsson

Fabian Bengtsson, vd på Siba och arvtagare till ett miljardimperium, kidnappades i sitt garage i Göteborg. Familjen krävdes på 50 miljoner kronor. Bengtsson hölls inspärrad i en låda. Till slut gav kidnapparna upp och han släpptes.

1980 Thomas Philipsson

Miljonären Thomas Philipsson kidnappades i en Volkswagenbuss i mars 1980.

Efter tre dagar kunde två polacker gripas för kidnappningen.

1993 Ulrika Bidegård

Svenska OS-ryttarinnan Ulrika Bidegård kidnappades av en man i Bryssel. Hon bakbands och hölls fången i en lägenhet.

Kidnapparen pressade hennes pappa, en rik affärsman, på en halv miljon dollar. Efter fem dagar stormade polisen lägenheten.

2002 Erik Westerberg

Miljardärsonen Erik Westerberg överfölls av kidnappare i sitt hem på Östermalm i Stockholm. Han tejpades ihop och tvingades ner i en låda. Kidnapparna krävde 11 miljoner kronor av hans pappa.