Daniel såg polis storma banken

”Det är skrämmande
och surrealistiskt”

NYHETER

Inne på banken satt ett tiotal personer inlåsta med rånaren.

Utanför följde flera hundra vad som hände – Daniel Bengtson var en av dem.

– Det känns skrämmande och surrealistiskt, säger han.

Foto: PRIVAT
Daniel Bengtsson åt lunch precis vid banken: ”Jag såg när de stormade in, men ingen visste vad som hände när det small. Det var väldigt obehagligt.”

Dramat på Handelsbanken vid Östermalm pågick i drygt tre timmar. Medan personerna inne i banken kände sig hotade av rånaren var stämningen annorlunda utanför. Nyfikna åskådare hade samlats i hundratal för att få en bra överblick över situationen. På uteserveringarna i närheten njöt folk av solen.

– Det var lite surrealistiskt att sitta på en restaurang med ett glas vin, säger Daniel Bengtson – som åt lunch när rånet inträffade.

Polisen stormade

Det hela tog en vändning när polisen beslutade sig för att storma banken – och den välbeväpnade polisstyrkan påbörjade sin aktion.

– Skrattet fastande i halsen. Man sitter där och tycker att det är spännande, sen ställs man inför att någon kanske blir allvarligt skadad eller ännu värre, säger Daniel Bengtson.

Han fortsätter:

– Jag såg när de stormade in, men ingen visste vad som hände när det small. Det var väldigt obehagligt.

Skotten gjorde att stämningen hos de hundratal personer vid Östermalmstorg som med förväntan följt händelserna plötsligt förbyttes.

Kyrkklockan ringde

– Det blev knäpptyst. Från någon slags Vattenfestival-stämning till helt knäpptyst. Samtidigt hördes en kyrkklocka ringa. Det blev en förtätad stämning.

Någon halvtimme efter att rånaren av insatsstyrkan förts ut från banken börjar läget på Östermalmstorg återvända till det normala.

– Man är minst sagt lite tagen av situationen, säger Daniel Bengtson, men tillägger sen:

– Samtidigt går allt vidare precis som förut.

ARTIKELN HANDLAR OM