Smugglade knark i ubåt

Foto: SCANPIX
Polis i Ecuador vid den lilla ubåten som skulle användas för drogsmuggling. Ubåten upptäcktes nära gränsen till Colombia.
NYHETER

Knarksmugglarna tolkar uttrycket ”undre världen” bokstavligt.

I Ecuador har myndigheterna hittat en hemmabyggd ubåt ute i djungeln. Med den tänkte knarkkartellerna smuggla kokain.

VM-bucklan var gjord av - kokain

Ubåten är 30 meter lång, tre meter hög och drivs med en dieselmotor. Den låg kamouflerad ute i djungeln nära gränsen mot Colombia när polisen hittade den.

Det är ett minst sagt imponerande bygge, komplett med periskop och luftkonditionering för längre färder under vatten.

Byggd i djungeln

Enligt den amerikanska narkotikapolisen DEA är det första gången man beslagtar en så pass avancerad ubåt avsedd för knarksmuggling. Betydligt enklare varianter har dock påträffats tidigare i bland annat Mexiko och Guatemala.

Ubåten var stor nog för att kunna transportera tonvis med kokain, och har enligt DEA byggts ute i djungeln ”för att undvika inblandning från polisen och militären”.

Användes aldrig

– Smugglarna har tidigare använt långsamma fiskebåtar, segelbåtar och fritidsbåtar, säger Jay Bergman, chef för DEA i området till CNN.

– Ankomsten av knarkubåtar innebär nya utmaningar för de marina styrkorna. Ubåtens räckvidd, lastkapacitet och enorma fördel vad gäller förmåga att operera i det dolda gör det svårare för anti-drogstyrkorna, säger han.

Tack vare effektivt spaningsarbete kunde myndigheterna beslagta farkosten innan den hunnit åka på sin jungfruresa, skriver DEA i ett pressmeddelande.

Upptäckten av ubåten är ett bakslag för de sydamerikanska knarkligorna. Så sent som i går kom ett annat när polisen i grannlandet Colombia av en slump kom över en 11-kilos replika av fotbolls-VM-pokalen – gjord av kokain. Knarkbucklan hittades vid en rutinkontroll i en låda som skulle flygas till Spanien.