Fortsatte festa – efter mordet

1 av 6 | Foto: Polisen
Polisens rekonstruktion av mordet.
NYHETER

22-åringen misstänks ha mördat och försökt våldta Nancy Tavsan.

Men enligt honom själv råkade han bara hitta henne, blödande i snön.

Medan hon förgäves kämpade för sitt liv gick han tillbaka till sina kamrater – och fortsatte festa hela natten.

Det var en dag kvar av 2009.

18-åriga Nancy Tavsan hade varit på en fest i Hjällbo utanför Göteborg och var på väg hem. I ett skogsparti intill en väl upplyst parkeringsplats med bara några hundra meter kvar blev hon överfallen och ihjälslagen.

Kammaråklagare Ulrika Åberg väckte i dag åtal vid Göteborgs Tingsrätt mot en 22-åring man, misstänkt för mord och försök till grov våldtäkt.

Var på samma fest

22-åringen förnekar brotten, men berättar själv i polisförhör sin version om natten mellan den 30 och 31 december i fjol.

Han erkänner att han varit på samma fest som Nancy Tavsan.

– Jag kommer till festen med mina vänner. Sen tar jag av mig jackan och lägger i sovrummet. Sen går jag runt i huset och till köket och hälsar på dem som är där. Så efter att jag hälsat på alla, börjar vi dricka, säger han i polisförhöret.

Polisen knackar

Han berättar vidare om hur han och kamraterna efter ett tag började dansa i vardagsrummet. Efter det, säger han, varvas timmarna med att han dricker, dansar, röker, pratar och lagar mat.

Sedan, säger han, knackar polisen på dörren.

– De kommer in till lägenheten och frågar om Nancy varit med oss och festat. ”Ja”, sa vi. Så berättade polisen att hon hade blivit överfallen. Så kom det som en chock. ”Vad menar du med överfallen?” Polisen bara ”…misshandlad, de hade försökt att råna henne, och misshandla henne.” Dom frågade efter våra personnummer och så, förhörde oss så. Typ vilka som gått och som kommit, vid vilken tid och såna grejer. Sen gick polisen.

Dödsbud på TV

Han berättar sedan hur festen fortsatte.

– Så fortsatte vissa att dricka, för de trodde inte att det var så allvarligt med henne. Så natten gick tills tidigt på morgonen. Då skrek någon tjej att det sas på nyhetsmorgonen att Nancy avlidit av sina skador. Det kom som en chock, typ. Hennes närmaste vänner började gråta, typ så.

Två timmar efter att det framkommit att Nancy var död lämnade 22-åringen festen.

– Jag gick hem vid 8-9 tiden. Ja, det var det för dagen. Jag gick hem och sov typ.

Han avslutar:

– Det var allt som hände den natten.

DNA på sko

Men polisen fortsatte att pressa 22-åringen och hittade bland annat Nancy Tavsans DNA på hans sko.

Han ändrar så småningom sin historia och erkänner att han lämnat festen. Han säger att han var mycket berusad och började gå hemåt, men att han sedan ändrade sig och gick mot det skogsparti där Nancy Tavsan hittades.

Där, säger 22-åringen, hörde han ljudet av glas som krossades.

– Sen gick jag upp till platsen och såg blodspår. Så gick jag efter blodspåren in i skogen. Sen såg jag att en person låg där. Så gick jag fram och kollade vem det var. Hon låg med ansiktet in i snön så jag försökte vända på henne. Sen såg jag att det var Nancy. Hon hade blod över hela kroppen. Sen så såg jag en bil som kom och körde in på parkeringen. Sen blev jag rädd och sprang därifrån. Sen var jag berusad och jag var säker på att polisen skulle ta mig för det här. Sen jag blev rädd för bilen så jag sprang tillbaks till festen.

Blod på kläderna

Där, säger han, märkte han att han hade Nancys blod på sina kläder.

– Jag gick snabbt till toaletten och tvättade av mina händer och tvättade mina byxor.

Han avslutar återigen:

– Ja, det var allt som hände under natten.

”Känslokall och aggressiv”

Vid sidan om mordet och våldtäktsförsöket på Nancy Tavsan åtalas även 22-åringen för försök till grov våldtäkt och stöld. Brott som ska ha inträffat bara tio dagar före mordet.

Mannen förekommer tidigare under fem avsnitt i belastningsregistret. Han är bland annat dömd för misshandel och ofredande.

– Jag tänker sällan på konsekvenserna av mina brott. Det blir som det blir, sa mannen för några år sedan i ett yttrande från SDN Lärjedalen enligt Göteborgs-Posten.

Mannen beskrivs i utredningar som totalt känslokall, aggressiv och impulsiv.